На церемония в присъствието на редица легенди на спорта на България и олимпийски шампиони, Министерството на младежта и спорта, и Българският спортен тотализатор наградиха заслужили атлети и треньори за миналата година.

Поредната "Гала на шампионите" раздаде статуетки и премии на обща стойност 160 000 лева.

Наградите бяха разпределени в седем категории, като номинациите бяха направени от комисия с участието на експерти от спортното министерство, председателя на Българската асоциация на спортните журналисти и представител на обществената телевизия.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯ ОТ ГАЛАТА>>>

Снимка: Министерство на младежта и спорта

В категория "Спортист на България 2022 г." бяха отличени 6 състезатели. По азбучен ред:

Алберт Попов, заел престижното девето място в слалома на Зимните олимпийски игри в Пекин и четвърто в слалома на Световната купа в Куршевел, Франция; Александър Везенков, който направи много силен сезон с националния отбор на България и клубния си тим "Олимпиакос" и бе избран в идеалната петица на Евролигата; Ангел Русев - европейски шампион по вдигане на тежести; Кирил Милов - сребърен медалист от Световното първенство по борба и европейски шампион; Севда Асенова - европейска шампионка по бокс и бронзова медалистка от световното първенство; Стилияна Николова - бронзова медалистка от световно първенство по художествена гимнастика в многобоя и носителка на три сребърни отличия.

За "Отбор на България 2022 г." бе определен ансамбълът по художествена гимнастика в състав Женина Трашлиева, Рейчъл Стоянов, София Иванова, Маргарита Василева, Камелия Петрова и Радина Томова. Ансамбълът триумфира със световната титла в многобоя и на съчетанието с три ленти и две топки в София и заслужи олимпийска квота за Париж 2024.

Старши треньорът на световните шампионки от ансамбъла Весела Димитрова спечели приз за "Най-добър треньор на България 2022 г.".

Снимка: Министерство на младежта и спорта

Три са номинациите в "Млад спортист на България 2022 г." - лидерът на националния отбор по волейбол до 20 години, заел трето място на европейското първенство Александър Николов, младата надежда в биатлона Благой Тодев, който спечели сребърен медал от Световното първенство за младежи и европейската титла, както и световната шампионка в скока на дължина на Световното първенство по лека атлетика до 20 години Пламена Миткова.

Националният отбор по волейбол до 20 години заслужи наградата "Млад отбор на България 2022 г." с третото си място на европейското първенство.

За "Най-добър спортист с увреждания на България 2022 г." бе определен Панайот Димитров - сребърен медалист в турнира по борба на 24-те Дефлимпикс Игри.

Специалната награда "Пробив в световния спорт" заслужи мъжката плувна щафета на 4 по 200 свободен стил. Квартетът в състав Петър Мицин, Калоян Братанов, Антъни Иванов и Йордан Янчев за първи път в историята участва във финал на световно първенство и зае осмо място на шампионата.

"През изминалата година българските спортисти в олимпийските спортове са извоювали за България във всички възрасти общо над 140 медала от европейски и световни първенства", каза в речта си министърът на младежта и спорта Весела Лечева.

Тя подчерта, че Българският спортен тотализатор подпомага българския спорт вече 65 години, а през 2022 г. той е предоставил общо 44 милиона лева в негова полза.

Награди връчиха още олимпийските шампиони и медалисти Армен Назарян, Иван Иванов, Таня Богомилова, Тереза Маринова, Симона Дянкова и Ирина Никулчина, паралимпиецът Християн Стоянов, председателите на българските федерации по художествена гимнастика, волейбол и баскетбол - Илиана Раева, Любомир Ганев и Георги Глушков, генералният секретар на Българския олимпийски комитет Белчо Горанов.

Снимка: Министерство на младежта и спорта