Още един елитен спортист се изповяда със стряскащи детайли за психически проблеми и депресивно състояние, през което е минал.

Плувната суперзвезда Адам Пийти всъщност призна пред в. "Таймс", че още не е "излязъл от светлата страна" и продължава терапията си срещу менталните си демони.

Британецът е трикратен олимпийски шампион, вече на 28 години и считан за един от най-опитните в този спорт. Но никога не е правело впечатление по време или около големи състезания Пийти да е нестабилен, мрачен или притиснат от проблеми. Наглед е така, но всъщност плувецът е криел тъмни тайни зад фасадата на вечно позитивен и усмихнат голям шампион.

В началото на април обаче Адам отказа да участва на Британския шампионат, а след това бе изваден и от състава на Великобритания за Световното първенство през юли. И това стана повод "Таймс" да го потърси. И Пийти не скри нищо.

"Аз съм в спирала, която ме унищожава от месеци, вероятно от години - казва той в интервюто. - Не се притеснявам да говоря за това, аз съм човек, а това се случва на хората. Познавам немалко такива, минали през това изпитание.

Стигнах до една точка в кариерата и живота си, в която просто нищо не ме правеше щастлив. Не изпитвах удоволствие нито от тренировките, нито от състезанията. А именно те са най-голямата радост в живота ми. Обожавам спорта, но в някакъв момент усетих, че той не ми носи удоволствие.

Бях на път да се самоунищожа напълно - включително и физически. Дойде и една контузия, която само влоши нещата. Мотивацията ми да плувам, но и да живея, да правя ежедневните неща, съвсем бе на път да изчезне."

Някъде през есента на миналата година е диагностициран със заболяването Разстройство на дефицита на вниманието (ADHD), което е по-типично за хора в детска и юношеска възраст.

"Беше ужасно. Сякаш някакъв дявол ме дърпаше, седеше на рамото ми и се наслаждаваше как аз се самоубивам. Пропускаш всичко наоколо, не виждаш нищо, не общуваш с никого.

Смяташ, че не ставаш за нищо, не си достатъчно добър, нямаш увереност дори да се обадиш по телефона или да идеш до магазина. Тогава се появява нуждата да изпиеш едно питие. А след това още едно, за да имаш някаква измислена смелост и стабилност. Минаха ми силни мисли и желание да сложа край на живота си. Съвсем реални и ясни бяха.

Започнах терапия и ми бе обяснено какъв е коренът на проблема. Година след година опитваш да намериш някакво подобрение в нещо, което правиш постоянно и ежедневно - в плуването. Не е лесно нито физически, нито психически. И губиш посоката..."

Въпреки това Пийти признава, че не се е отказал от спорта. Засега се е отдръпнал, но планира да опита още веднъж на Олимпиадата в Париж догодина. Все пак след три златни медала и все още само на 28, защо не?

Стига да се пребори с "дявола, който седи на рамото му".