Ужасните новини от пакистанските планини продължават ден, след като Атанас Скатов намери смъртта си при слизането от атака на връх К2.

Втората най-висока точка на планетата привлече няколко групи алпинисти, които да я атакуват в зимния сезон, но мисиите им се превръщат в трагедии. Дотук жертвите вече са три - италианец и американец загинаха, преди в петък да ни сполети тъжната новина за Скатов.

А от вчера следобед няма връзка с трима катерачи, за които се смята, че са стигнали до върха. Техните следи обаче се губят от момента на слизането, преди да достигнат лагер 3.

Именно там за последен път имаше връзка и с българина, който после е паднал при спускането си надолу.

За последно в петък около обяд наше време Али Садпара, който е легенда на алпинизма в Пакистан, е съобщил, че тримата с Джон Снори и Хуан Пабло Мори са пред Гърбото на бутилката - последната най-трудна част от изкачването към К2. Синът на Али - Саджид, се връща обратно към лагера, защото има проблем с кислородната му бутилка.

Али е изкачил върха, подал е сигнал оттам, с което става първият пакистанец, стигнал до горе и през лятото, и през зимата. И без това той е митична фигура в страната, нещо като национален герой.

Но от тогава няма никакви вести за тримата, като два военни хеликоптера ги търсят от рано тази сутрин.

Пилотите са инструктирани да летят възможно най-високо, като се предполага, че няма как алпинистите да са успели да слязат под 7000 метра и да не установят връзка. Тоест - те би следвало да са по-високо.

Вероятно вече са минали около 28-30 часа от последната връзка на лагера с катерачите. Но въпреки това издирването им продължава, като надеждите са те да са намерили подслон около лагер 3, а просто да не успяват да се свържат с останалите.