Организаторите на Игрите в Париж 2024 заявиха, че ще се съобразят с решението на Международния олимпийски комитет относно участието на руски и беларуски спортисти, след като украинският президент Володимир Зеленски призова МОК да им забрани участие в най-голямата спортна надпревара, съобщава "Ройтерс".

Миналата седмица МОК каза, че Олимпийският комитет на Азия е предложил на руските и беларуски спортисти шанс да се състезават на турнири в Азия, предизвиквайки недоволство от страна на Киев, който призова руските спортисти да бъдат наказани заради инвазията на Русия, предава БТА.

Зеленски каза, че разрешаването на Русия да участва на Игрите през 2024 година би било равносилно на демонстрация, че "терорът по някакъв начин е приемлив".

"Докато конфликтът продължава, Париж 2024 би искал да изрази пълната си солидарност с Украйна, с нейния народ и а украинските олимпийски и параолимпийски комитет, които са изправени пред невъобразима криза", се казва в писмено изявление на организаторите на олимпиадата до "Ройтерс", подчертавайки, че МОК предприе няколко мерки срещу Русия и Беларус.

"В отговор на това Международният олимпийски комитет (МОК) предприе редица санкции от февруари 2022 година, включително: нито едно международно спортно събитие не се организира или подкрепя от международна федерация или национален олимпийски комитет в Русия или Беларус;

"Никакви знамена, химни, цветове или каквато и да е друга идентификация на тези държави не се показват на нито едно спортно събитие или среща, включително на всички спортни съоръжения;

"Никой представител на руското правителство или държава не може да бъде поканен или акредитиран на международно спортно събитие".

Според организаторите на Игрите тези санкции "пряко или косвено засягат участието на руски и беларуски спортисти в определени квалификационни турнири за Париж 2024".

Френските домакини обясниха, че ръцете им са вързани за това кой може да се класира за следващите летни игри.

"По отношение на присъствието на руски и беларуски спортисти на Игрите в Париж 2024, трябва да припомним, че системата за класиране се определя от международните федерации, от МОК и от Международния параолимпийски комитет. Нашето желание е олимпийското движение, параолимпийското движение и спортистите да преживеят Игрите в Париж през 2024 година в дух на мир, зачитайки ценностите за братство и солидарност", се казва още в изявлението на организаторите.

Олимпийските игри в Париж ще се проведат от 26 юли до 11 август 2024 година.