На 84-годишна възраст почина бившият национал на България, легенда на Черно море и дългогодишен спортен журналист Стефан Янев.

Тъжната вест бе съобщена от варненския клуб.

"С дълбоко прискърбие съобщаваме, че на 84-годишна възраст почина легендарният футболист и впоследствие журналист Стефан Янев. Той е част от една от най-силните генерации в клубната история на Черно море.

Играе за моряците като полузащитник от 1959 до 1968 година. В периода 1966-1968 е капитан на тима. Има 228 мача с 16 гола в "А" група, а общо официалните му срещи за клуба са близо 300. Прекратява състезателната си кариера на 29-годишна възраст и се отдава на другата си голяма страст - спортната журналистика.

Автор е на многобройни статии във вестниците "Народно дело", "Полет", "Народен спорт", "Старт" и "Футбол". Един от съоснователите на телевизионен център "Варна". Като телевизионен коментатор за БНТ присъства на четири световни първенства. Коментира и Мондиала във Франция през 1998 година по първото частно българско радио - "Ком".

Автор е на 17 книги на футболна тематика. Носител е на орден "Кирил и Методий" II-ра степен и е удостоен със "Златното перо" и почетен знак от Съюза на българските журналисти.

ПФК "Черно море" изказва своите съболезнования на семейството и близките на Стефан Янев!", написаха от Черно море.

Като футболист Янев е играл още за Спартак Варна, Родни криле София и Локомотив Варна.

Поклонението ще се състои на 7 февруари от 14:30 ч. на старите гробища във Варна.

ПФК Черно море