Колоездачният елитен отбор "Trek-Segafredo" отстрани от състезания временно и за неопределен период италианеца Антонио Тибери.

Той трябваше да кара за тима на днешния едновневен пробег за Трофея "Лаигуеля" в Италия, както и на двете най-големи надпревари в следващите седмици - Тирено Адриатико и Милано - Торино.

Причината е, че 21-годишният и доста обещаващ състезател е причинил смъртта на домашен любимец "по особено жесток начин", след което към него е предявен иск. Скандалът се е разиграл миналото лято в Сан Марино, където живее Тибери.

Той изпробвал въздушната си пушка и уж само за настройване се прицелил в котката на съседа си. Но произвел изстрел и убил животното.

Собственикът на котката Федерико Амати се оказал министър на туризма и бивш капитан-регент (замества функцията на министър-председател в държавата-джудже) на Сан Марино. Той е известил властите и е поискал дело срещу извършителя.

На 27 февруари отборът му "Trek-Segafredo" е получил документите, че Тибери е признат за виновен, осъден да плати 4000 евро глоба и ще бъде принуден да извърши часове общественополезен труд.

Тимът е реагирал моментално и започва вътрешно разследване, а колоездачът е наказан временно за 20 дни, считано от 1 март.

"Не можеш просто да убиеш животно и да ти се размине", е коментарът на Амати пред италианския вестник "Кориере дела Сера".

А отборът пусна свое съобщение, в което се казва:

"Изразяваме огромно разочарование от действията на Антонио. Очакваме от нашите състезатели да са на ниво не само като спортисти, но и като хора."

Тибери е световен шампион за младежи в преследването по часовник от 2019-а, дебютира на "Вуелта" в Испания през 2022-ра и се очакваше от този или следващия сезон да е част от състава за "Тур дьо Франс" или "Джиро"-то на Италия.

При тези обстоятелства, вероятно ще почака за участие в другите две от трите най-силни състезания в календара.