Руската федерация по джудо извади временно от всякакви надпревари един от най-добрите си състезатели - Хасан Халмурзаев. И препоръча на Международната федерация да потвърди санкцията.

Причината е, че олимпийският шампион от Рио 2016 е публикувал снимка с палестинското знаме в профилите си в социалните мрежи, което нарушава правилата на Руската федерация да няма никаква политика в изявите на нейните спортисти.

А в добавка в Инстаграм профила на Хасан Халмурзаев се е появило и видео с доста деликатно съдържание - кадри от дрон, показващи последствията от обстрел на израелската армия върху сгради с палестинци.

То е махнато часове по-късно от шампиона.

Още в сряда вечерта Руската федерация обяви, че спира правата на джудиста временно, тъй като "са нарушени вътрешните ни правила и разпоредби, които не позволяват публикуване на съдържание с религиозни или политически възгледи".

Следва уточнение, че случаят тепърва ще се разглежда от Борда на федерацията.

И призив към Международната федерация да уважи това решение до следващо такова, за да "продължаваме да се борим с дискриминацията и да защитаваме човешките ценности".

30-годишният Халмурзаев е от Ингушетия, Северен Кавказ, като се състезава за Русия от дете и е спечелил куп отличия за страната.

Той е европейски шампион, трети на световно първенство и първенец на Олимпиадата в Рио, в категория до 81 кг.