Още една от спортните знаменитости на Украйна разкри, че е хванал оръжието и е готов да защитава родината.

Цветът на кожата му е доста различен от този на типичните местни граждани, но това не го прави по-малко украинец.

Името Жан Беленюк вероятно ви връща към Олимпийските игри в Токио миналата година, когато борецът спечели злато и го добави към среброто от Рио 2016. Тогава по пътя си победи и българина Николай Байряков в категория до 85 кг.

Беленюк има още 4 медала от световни първенства (2 златни), пет от европейски (3 златни) и е шампион от Европейските игри в Мински през 2019-а.

Именно тогава стана и депутат в Думата в Киев, едва на 28 години. За политическа кариера го е придумал лично кметът на столицата Виталий Кличко, който е впечатлен от интелекта и характера на бореца.

Жан е роден в Киев, майка му е украинка, а баща му - от Руанда. Историята е драматична, като таткото е следвал в Авиационната академия в Украйна, а през 1994-а загива при геноцида на тутци в родината си.

Така едва на 3, Беленюк е отгледан с един родител - майка му, и в сърцето на украинската столица.

"Тук залогът е много по-голям, отколкото в спорта - казва Жан. - Тук става дума за човешки животи. Това е бъдещето на страната ни. Това са животите на семействата ни, на децата. Това е кошмар, който трябва да се види, за да се повярва.

Терорът тук е невероятен. Не го разбираш, ако не си тук, в Украйна. Такива случки и истории има всеки ден, толкова лични истории и трагедии... Трудно поносимо е. Един мой съученик и съотборник в юношеските състави е бил взривен. Закарал съпругата си в бомбоубежище, върнал се за вещи от дома и - толкова. Направо е смразяващо.

Нямам никакъв опит в боравене с оръжие. Но имам три пистолета, които ми доставиха в кабинета. Не съм спирал да работя и почти не се прибирам у дома след началото на атаката. Пистолетите са пред мен, на бюрото, нося ги и навън, по улиците."

Беленюк е депутат от листите на партията на президента Зеленски. Той има свое виждане за това какво се случва на политическа основа, извън стрелбата и бомбардировките.

"Руснаците искат да ликвидират президента и някои основни членове на политическия лидерски състав, включително депутати - казва Жан. - Но аз съм киевчанин. Не мърдам от тук, няма да напусна града. Президентът също няма да го направи. Ще браним земята си.

Ако Путин не бъде спрян сега, какво ще се случи по-нататък? Ще се построи нов СССР ли? Или пък ще допуснем Трета световна война?"

Беленюк с великия Сергей Бубка, шеф на олимпийския комитет на Украйна

Снимка: Getty Images