Световният шампион от 2019-а Мадс Педерсен спечели втория етап от юбилейното 90-о издание на колоездачната класика Париж - Ница.

Датчанинът, който е изявен специалист в класиките и спринтовите етапи, отново демонстрира страхотния си финален спринт и спечели етапа, след като вчера остана само на около 50 сантиметра от победата.

Педерсен, който е действащият шампион по точки от "Вуелтата", изтръгна победата във вълнуващ финален спринт, в който бяха замесени 12 колоездачи. Този път фотодинишът се усмихна на датчанина, който бе с по-малко от половин гума пред Олаф Коой и с по-малко от половин велосипед пред още няколко опонента.

163-километровият етап от парижкото Базианвил до Фонтенблу бе белязан от много силен, но за щастие на колоездачите попътен вятър, който улесни задачата им.

Това не позволи откъсвания и огромния куп взе своите жертви. Масово падане 1,5 километра преди края обрече надеждите на огромен брой колоездачи, които трябваше да преглътнат това разочарования след 3:30 часа каране рамо до рамо с лидерите.

В крайна сметка Педерсен спечели, а с двата си подиума за два дни, той взе нужните бонус секунди и утре ще бъде с жълтата фланелка на лидер в генералното класиране.

От днес обаче категоричният фаворит да влезе в тази фланелка с Ница се казва Тадей Погачар, който се постара да вземе бонус секунди в един междинен спринт, когато отвя конкурентите и показа, че го бива и на равното.

Така без изобщо да се е борил за победа в двата етапа, той е втори в генералното класиране на две точки от Педерсен, а още утре на карането по часовник, словенецът може сериозно да наклони нещата в своя полза.

Големият му конкурент за крайната победа и действащ шампион от "Тур дьо Франс" - Йонас Вингегор, на този етап изостава с 12 секунди от него.