Микаела Шифрин спечели слалома в Загреб от старта в Световната купа по ски алпийски дисциплини и доближи още повече рекордите на Ингемар Стенмарк и Линдзи Вон.

Американката победи с 1:36.42 минути, като трасето бе скъсено заради топлото време и размекнатия сняг по пистата.  Това направи разликите минимални между конкурентките, но не разколеба голямата Микаела. Втора остана Петра Влъхова от Словакия с изоставане от 0.76 секунди след победителката, а призовата тройка допълни шведката Анна Свен Ларсон на 1:21 минута след Шифрин.

За американската звезда това е пета поредна победа и общо №81 в Световната купа.

С 82 успеха рекордьор при жените е Вон, а с 86 в общата вечна ранглиста номер едно е шведът Ингемар Стенмарк. И двете постижения изглежда със сигурност ще паднат пред 27-годишната Шифрин, която сякаш не може да бъде спряна.

Дори личната трагедия от смъртта на нейния баща преди 2 години не успя да го стори, въпреки че тогава скиорката се прибра в Щатите и пропусна няколко състезания в края на сезона. Вероятно досега поне рекордът на сънародничката й Линдзи Вон щеше да е паднал, ако не го бе направила, но шокът от новината бе голям.

Утре отново в Загреб, на втория в програмата слалом, Микаела може да изравни постижението на Линдзи.

А още през уикенда в Кранска Гора (Словения) американката ще има шанс да го мине. Там има по програма два гигантски слалома, което е другата много силна дисциплина на Шифрин. На 12-15 януари са стартовете в Санкт Антон (Австрия), а на 21-21 този месец - в Кортина д`Ампецо (Италия).

До края на сезона има още 6 кръга, като ще има и пауза през февруари за Световното първенство във Франция. Но американката ще има достатъчно шансове да настигне и надмине и Вон, и Стенмарк още тази година.