Микаела Шифрин оставя зад гърба си най-трудните 12 месеца от своя живот. Голямата шампионка на ските е в социална изолация заедно с майка си Ейлин в семейната къща в Едуардс, Колорадо.

Те са сами там. С мъката и спомените си.

Шифрин има два златни медала от Олимпиади, 6 от Световни първенства, носителка в четири поредни години на Кристалния глобус от Световната купа. Звезда номер едно в спорта си за последното десетилетие. Но сега състезания няма, сезонът бе с провален край, а в личен план - кошмарен.

През октомври тя загуби 98-годишната си баба, която почина именно в дома им в Едуардс.

През февруари Джеф Шифрин падна от стълба, докато поправяше покрива на къщата. Микаела и Ейлийн бяха на състезание в Европа и успяха да се приберат часове, преди 65-годишният баща и съпруг да почине в болницата.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Там някъде всичко приключи - Шифрин не се появи повече по пистите до март, когато сезонът тъй или иначе спрян. Нейният последен старт и победа остават в Банско в края на януари. Седмица по-късно загуби баща си.

Тя е само на 25, но вече е като ветеран в ските.

Уважението на всички колеги в тура е огромно, а отличията - показателни и впечатляващи. Проблемът е, че събитията от последните месеци са отнели изцяло желанието за състезание.

"След смъртта на татко двете с мама легнахме заедно в спалнята - разказва в първата си изповед след трагедията. - Така прекарахме нощта. Нито една от двете не искаше да остане сама в стаята си. Доста често през последните два месеца това се случва пак. Тя ми казва, че аз съм причината тя изобщо да преживее всичко това. Аз казвам, че е обратното - благодарение на майка ми успявам да се справя."

Критиките към Микаела не са за представянето на пистата. От години тя чува едни и същи иронични подмятания, най-вече от репортери: "Кога ще спреш да пътуваш навсякъде с майка си, голямо момиче си?".

Ейлийн я следва на всяко състезание, докато покойният Джеф идваше само на едно-две от сезон. Пътуванията през Океана бяха прекалено тежки за него, за да се правят често. А и негови са думите, че "Мики вече не е малко момиче, трябва да се оправя сама."

Всъщност, нейната тайна е точно в това, че не е сама.

"Майка ми е причината за успеха ми - коментира тя. - Хората си мислят, че на моята възраст е добре да съм сама по турнирите. Но без нея нямаше да се справя."

Снимка: AP/БТА

Има и още нещо. Три месеца преди смъртта на любимата баба, Микаела се разделя с приятеля си. Това е първият от ударите за последните 12 месеца, които стават три. Майката Ейлийн е единственият човек, който знае всичко това и го вижда да се случва пред очите и. Никой друг не може да бъде опора за Шифрин. Нейният съвет тогава е Микаела да си даде малко почивка.

"Искаше да се откажа от някои състезания и да дръпна ръчната спирачка - спомня си ски шампионката. - От 2018-а аз реално няма почивна седмица. Но и няма друго нещо на света, което ме зарежда така, както става на състезание. И затова аз продължих по график, чак до случилото се с татко.

Но се появи едно непознато усещане. Сравнявах всеки старт с тези от миналия сезон - "миналата година тук спечелих, сега не успях..." Такъв тип мисли и съмнения. Усещах, че не съм достатъчно добра и нивото ми пада."

След трагедията с Джеф Шифрин и седмиците на траур у дома, Микаела решава, че е време да се завърне. Иска отчаяно да се състезава отново, да изтрие останалото от главата си поне, докато е на пистата.

Тя трябва да участва в старта от Световната купа в Германия на 8 март. Това е и специална дата - рожденият ден на татко, който вече не е тук... Но състезанието е отложено. И нататък сезон вече няма. Шифрин пътува и до Швеция, където отново надпреварата пропада.

"Надявах се, че отново ще се почувствам като спортист, като скиор - казва шампионката. - И затова ударът от отменянето на сезона е още по-силен. Никога преди не съм имала по-голяма нужда от това да се състезавам. Тези стартове щяха да са най-важните в кариерата ми по чисто емоционални причини. А ги отмениха."

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

През последните два месеца денят минава с Ейлийн в къщата, в 10-километрови кросове из пустошта наоколо и спомени. Но и в някои нови занимания, които помагат именно спомените да не идват често.

Започва бизнес обучение онлайн, като му посвещава по 2-3 часа на ден. Учи танци в специален курс в YouTube, упражнява се с китарата, на която се е научила да свири още като дете. Свири и пее, за да държи в настроение и майка си. Новото хитово парче в репертоара е Sweet Child of Mine на Guns`n Roses.

Така не се налага всеки разговор да гравитира около любимите хора, които вече не са с тях. Не е лесно, но животът продължава. До следващия сезон има много време. През времето до него съперниците ще са други за Микаела, не тези от пистата.

Спомените и мислите - те ще са противниците.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos