Добилата световна популярност транссексуална плувкиня Лия Томас, родена като Уилям Томас, загуби мегаделото срещу Международната федерация по плувни спортове.

Томас доби популярност с това, че без да премине през операция за смяна на пола, а единствено през процедури за понижаване на нивата на тестостерон, започна да се състезава срещу жени, самоопределяйки се за транссексуална.

Резултатите бяха факт и Томас - иначе плувец извън първите 100 на мъжкото плуване, бързо започна да постига резултати при жените и спечели колежанското първенство на САЩ с доста солидни резултати.

Томас дори победи сребърната олимпийска медалистка Ема Уеянт с почти 2 секунди разлика и имаше амбиция да участва на Олимпиада, но Международната федерация по плуване се намеси.

Решенето гласеше, че няма как състезатели мъже с мъжки полови органи и без операция за смяна на пола да се състезават срещу жени в международни състезания. Това даде старт на мегадело в плуването - Лия Томас срещу определеното като дискриминация решение.

Делото не касаеше само съдбата на транссексуалния Томас, но и на целия спорт, а решението бе, че нямам как да бъде позволено на такива състезатели да се съревновават с жени, поне не и в официални състезания.

Решението на Спортния арбитраж се състои от 24 страници и заключението гласи, че "Лия Томас не отговаря на изисквания и няма право да се състезава в женски състезания по плуване".

В решението се споменава, че в случая Томас е имал/имала нечестно физическо предимство пред своите конкурентки, защото спортната медицина ясно и точно е доказала предимството на мъжете пред жените в спортовете за издръжливост и експлозивност.

Решението е подкрепено с нужните изследвания за размери и работоспособност на белите дробове, сърцето и дори наличието на тестостерон, макар по изкуствен начин той да е занижен до позволените за една жена норми. Международната федерация приветства решението и в официално съобщение обяви, че женското плуване е било спасено.