Шахматният измамник Ханс Нийман дебютира с победа на националния шампионат на САЩ.

19-годишният американец бе публично обвинен в измама не от кой да е, а от световния шампион Магнус Карлсен, като особено шокиращ бе методът на измамата.

По думите на Карлсен, младият Нийман е използват секс играчка в задника си, с която получавал сигнали за правилните ходове на шахматната дъска.

Скандалното разкритие на Карлсен отприщи вълна от съмнения срещу Нийман, а най-авторитетният сайт за онлайн партии дори състави доклад, уличаващ американеца в над 100 измами.

Именно заради това всички погледи бяха насочени към него на старта на националния шампионат в Сейнт Луис, където Нийман стартира с победа.

Шампионатът протича при много строги мерки за сигурност и обстойна проверка с метален детектор за играчите, а според всички специалисти, именно това е шансът на Нийман да се легитимира през шахматното общество и да докаже, че наистина има нужните гросмайсторски умения.

В първия си мач той трябваше да се изправи срещу друг дебютант, 15-годишният Кристфър Ю, а победата си Нийман определи като "красива партия шахмат".