Грандиозният скандал в шахмата, който се вихри от няколко седмици, продължава с пълна сила. А причината е нарушаване на мълчанието от страна на световния шампион Магнус Карлсен, който най-накрая взе отношение по темата.

Норвежецът директно нарече 19-годишния американски гросмайстор Ханс Моке Нийман "измамник" след противоречивата им среща на Sinquefield Cup в Сейнт Луис в началото на месеца.

В изявление, публикувано в неговите акаунти в социалните медии, Карлсен цитира необичайния прогрес на Нийман в шахматните редици и изненадващо спокойното му поведение, когато играха в Сейнт Луис.

"Вярвам, че Нийман е мамил повече, и то по-скоро, отколкото си призна публично, пише Карлсен. - Неговият напредък над дъската беше необичаен и по време на нашата игра в Sinquefield Cup имах впечатлението, че той не беше напрегнат и дори напълно концентриран в критични позиции, докато ме надиграваше с черните. Според мен само шепа играчи могат да направят това по този начин."

Нийман не отговори на изявлението на Карлсен. По-рано той отрече всякакви обвинения за некоректност, въпреки че призна, че е измамил на два пъти в онлайн игри. Нийман определи тези грешки като младежки, но chess.com намери за уместно да го забрани от платформата.

В изявлението си Карлсен казва, че е обмислял да се оттегли от Sinquefield Cup, когато Нийман е бил поканен да участва, но въпреки това решил да играе. По-късно Карлсен се отказа от играе срещу Ниман в онлайн турнир, след като направи само един ход и демонстративно се отказа.

"Досега успях да говоря само с действията си и тези действия ясно показаха, че не искам да играя шах с Нийман", каза той.

Противоречието за първи път избухна на Sinquefield Cup, където Нийман победи Карлсен - на което норвежецът отговори, като внезапно се оттегли изцяло от събитието. Това беше безпрецедентно решение на Карлсен и бързо разпали задъхани спекулации, които обхванаха най-високото ниво на играта.

Теориите за това как играч може да се опита да измами и да му се размине скоро повдигнаха разговори за скрити предаватели и далечни съучастници, работещи с широко достъпен шахматен софтуер. Стигна се дори до обвинение, че Нийман получава подсказване чрез вибрации от анални топчета, след което американецът предложи да играе гол, за да се уверят всички, че не мами.

"Трябва да направим нещо относно измамата и от моя страна занапред не искам да играя срещу хора, които са мамили многократно в миналото", написа Карлсен, "защото не съм сигурен, че няма да го направят в бъдещето".

А след като демонстративно отказа да играе срещу Нийман, норвежецът бързо навакса и в крайна сметка спечели турнира след мощна серия от победи. Самият Карлсен бе подкрепен в претенциите си от множество шахматисти, но все пак има и такива, според които презумпцията за невинност трябва да се прилага, докато не бъдат намерени категорични доказателства, че 19-годишният американецът мами.