Полякът Михал Квятковски от Ineos-Grenadiers спечели тринадесетия етап на "Тур дьо Франс". За него това е втори етапен триумф в Обиколката на Франция, след като записа един такъв и през 2020 година, но днес постижението му бе още по-впечатляващо, защото дойде на една от най-трудните височини в тазгодишното издание на надпреварата - Гран Коломбие (1534 метра).

Квятковски бе перфектен в седемнадесетте финални километра от изкачването от най-висока категория, като изцяло доказа, че заслужава днешняи си триумф, финиширайки 138-те километра от Шатийон сюр Шаларон до Гран Коломбие за 3 часа, 17 минути и 33 секунди.

Междувременно битката на върха в класирането продължава с пълна сила, а днес Тадей Погачар свали разликата си спрямо Йонас Вингегор до под 10 секунди. Словенският състезател на UAE, който е двукратен шампион на надпреварата, атакува датския си съперник във финалния километър, а Вингегор, понастоящем лидер в класирането, не успя да го настигне и загуби 4 секунди от аванса, а освен това Поги се сдоби и с 4-секунден бонус.

Словенецът завърши трети, на 54 секунди от Квятковски, а втори се нареди Максим ван Хилс от Блегия, който кара за Lotto Destiny.

В Деня на Бастилиятa най-добре класираният французин бе Давид Гауду от Groupama, завършил на шестнадесета позиция.

Вингегор от Jumbo-Visma все пак запазва жълтата фланелка, но вече с далеч по-малък аванс пред преследвача си. Датчанинът е актуалният шампион в "Тура".

Снимка: AP/БТА

Американецът Нелсун Паулис от Education-EasyPost остава първи при катерачите с 46 точки, следван от Погачар (31) и Пятковски (30).

При спринтьорите убедително води Яспер Филипсен (Alpecin-Deceunick), а втори е Мадс Педерсен от Lidl-Trek.

Утре предстои планински етап с пет височини за изкачване - като една от тях е от висша категория, а други три от първа. Участниците ще изминат 151.8 километра между Анемас и Морзин льо Порт дю Солел.