Отнемане на акредитацията грози участниците на зимните олимпийски игри в Пекин, ако те нарушат олимпийските принципи или законите на Китай. Това подчерта заместник генералният директор по международните връзки на Олимпиадата - Ян Шу на специален брифинг в китайското посолство във Вашингтон. 

Това предупреждение идва едва петнадесетина дни преди началото на Игрите, както и след множество коментари от страна на олимпийци, свързани с човешките права и погазването им на китайска територия.

Именно в духа на тази тема различни правозащитни организации предупредиха спортистите, които ще участват на Олимпиадата в Китай, да не повдигат теми, свързани с правата на човека, като това е добре за собствената им безопасност. Групи за защита на човешките права отдавна критикуват Международния олимпийски комитет за Игрите в Китай, позовавайки се на отношението на китайските власти към уйгурите и други мюсюлмански малцинствени групи, което е считано за геноцид от много държави.

Китайците са категорични, че подобно обвинения са безпочвени.

“Не сме убедени, че спортистите ще бъдат защитени и в безопасност. За това ги съветваме да не говорят, а просто да се състезават и да използват гласа си, когато се приберат вкъщи”, заяви генералният директор на организацията “Глобал Атлийт” - Роб Кьолер. 

Зимната Олимпиада в китайската столица започва на 4 февруари, а няколко страни като САЩ, Великобритания, Япония и Австралия обявиха дипломатически бойкот на Игрите именно заради ситуацията с човешките права в страната.