Властите в Париж отмениха днешните тестови плувни състезания в река Сена за Олимпийските игри през 2024 година заради опасения за качеството на водата, се казва в съобщение, публикувано на страницата на префектурата Ил дьо Франс в Туитър, цитирано от БТА.

В събота във френската столица трябваше да се проведат състезания по паратриатлон.

"След среща за качеството на водата тази сутрин беше решено да се отменят всички планирани за днес състезания по плуване като предпазна мярка, за да не се застрашава здравето на спортистите", се казва в изявлението.

Решението е взето поради несъответствия между резултатите от лабораторните анализи на водата от Сена и изследванията на водни проби с помощта на високочестотни анализатори.

На 6 август Международната федерация по плуване отмени Световната купа в открити води в Париж поради прекомерно замърсяване на Сена. Тези състезания всъщност бяха тестови преди Олимпиадата догодина. Кметството на Париж по-рано увери, че предприема засилени мерки за почистване на водата в реката и обеща да направи Сена отново подходяща за масово къпане през 2025-а.

Олимпийските игри в Париж ще се проведат от 26 юли до 11 август следващата година. Церемонията по откриването ще се състои на река Сена, където националните отбори ще плават с лодки през центъра на френската столица.