Десетки украински бежанци, както и германски граждани, посрещнаха враждебно председателя на Международния олимпийски комитет Томас Бах, преди той да влезе в залата в Есен.

Там той бе поканен като лектор на Рурския политически форум, но в родината му позицията на първия човек в олимпийското движение по отношение на руските спортисти не се приема никак добре. Бах от месеци защитава тезата, че не може да има политически бойкот на игрите в Париж 2024, ако атлетите от Русия и Беларус участват.

Както и, че МОК е "от грешната страна на историята в този казус" и не бива да се стига до пълна изолация на спортисти по политически причини.

След враждебното посрещане пред залата, Бах говори в нея и не подмина темата, разбира се.

"Ако политиката решава кой може да участва в състезание, тогава спортът и спортистите стават инструменти на политиката. Тогава е невъзможно спортът да има своята обединяваща сила - каза олимпийският ръководител. - Трябва да бъдем политически неутрални. Това не означава да сме аполитични и слепи и глухи за случващото се. Знаем добре, че политиката управлява света.

Знаем добре, че нашите решения имат политически последици. Но не трябва да правим грешката да се издигаме до арбитри на политически спорове. Те ще ни премажат като спортно движение.

Украйна иска "пълна изолация на всички руснаци". Това ни поставя пред голяма дилема.

Съчувстваме, страдаме и разбираме украинския народ и спортистите на тази държава. От друга страна ние имаме отговорност към правата на човека и Олимпийската харта. И двете не позволяват такава тотална изолация на хора с определен паспорт."

През януари МОК обяви, че пътят за състезатели от Русия и Беларус да спечелят олимпийски квоти ще е през азиатски квалификации в отделните спортове.

А тези, които го направят, ще се състезават като неутрални спортисти без химн и национален флаг в Париж на летните игри догодина.

Десетки национални федерации обаче заплашиха с бойкот, ако руснаците и беларусите бъдат допуснати дори под такава форма в игрите.