Рекорд на световните първенства бе поставен в маратона по време на шампионата на планетата в Орегон, САЩ.

Направи го Тамират Тола от Етиопия, който пробяга традиционната дистанция от 42.195 километра за 2:05.36 часа.

Той остави на повече от минута зад себе си своя Мосинет Геремю, а трети остана роденият в Сомалия, но състезаващ се за Белгия - Башир Абди.

Кения остана без свой човек на подиума, а медалът на Абди бе първия за европейска страна от седем световни първенства. За последно бронз имаше швейцарецът Виктор Рьотлин.

Тамират Тола, който има бронз от Олимпиадата в Рио, успя да се откъсне от групата на 35-ия километър, като до края на дистанцията той запази аванса си, за да достигне до убедителния триумф.

Снимка: Getty images

Тази нощ се проведе и бягането на 10 000 метра, където актуалната звезда на средните дистанции - Джошуа Чептегей от Уганда, защити своята титла.

С личен рекорд от 27:27.43, той успя да спечели второ поредно злато в тази дистанция, оставяйки зад себе си Стенли Мбуру от Кения и Якоб Киплимо от Уганда. И двамата подгласници записаха лични рекорди, като финишираха в рамките на 55 стотни от секундата след шампиона.

Далеч по-драматично бе в бягането на 110 метра с препятствия, където златото от иде за сребърния медалист от Токио - Грант Холоуей, който завърши за 13.04 секунди.

Американецът обаче имаше щастието на стартовата линия да няма двамата си най-сериозни конкуренти.

Олимпийският шамион в дисциплината - Хенсъл Парчмънт се контузи на загрявката и изобщо не се появи на старта, докато най-бързият атлет в тази дисциплина през годината - Девън Алън, бе дисквалифициран заради фалстарт.

Той искаше да бяга под протест, а едва след това съдиите да преразгледат нарушението му, но Алън не получи разрешение и пропусна старта.

Така Холоуей спечели, а след него се нареди американският му сънародник Трей Кънингам, бронзът остана за Асиер Мартинес от Испания.

Снимка: Getty images

Тази нощ домакините от САЩ се поздравиха с нови два златни медала, които дойдоха след рекорд на Световни първенства.

В изтласкването на гюле шампион стана двукратния олимпийски първенец Райън Крузър с рекордните 22.94 метра. Подиумът за САЩ бе перфектен с Джо Ковач с 22.89 метра на второто място и Джощ Ауотунде на третата позиция.

Злато за САЩ имаше и в овчарския скок при дамите, където триумфира олимпийската шампионка Кейти Нажот с 4.85 метра.

Със същия резултат, но с повече грешни опити на второ място остана защитаващата световената си титла Санди Морис от САЩ, а бронзът бе за Нина Кенеди.

Така след третия ден на Световното, домакинът САЩ има огромна преднина с 14 медала, 6 от които златни. Едва с по три отличия след американците се нареждат Етиопия, Ямайка, Полша и Китай, като на второ място са етиопците заради двете си златни отличия.

Снимка: Getty images