Бенсон Кипруто (Кения) и Асефа Кебеде (Етиопия) спечелиха тазгодишното издание на маратона в Токио, поставяйки нови рекорди при мъжете и жените.

Кипруто подобри досегашното постижение на сънародника си Елиуд Кипчоге по улиците на японската столица, където участниците в надпреварата се насладиха на перфектни условия за бягане. Кенийския маратонец финишира за 2:02:16 часа. За 32-годишният кениец това е трета победа в някой от "мейджър" маратоните, след като през 2021 бе най-бърз в Бостън, а година по-късно и в Чикаго.

При дамите Кебеде спря миналогодишнията победителка Роузмари Уанджиру (Кения) в мисията да да повтори триумфа си. Етиопката завърши с време от 2:15:55 часа, също подобрявайки най-доброто досегашно време на надпреварата, започнала от Шинджуку и завършила пред Императорския дворец в Токио.

Победителят Кипруто подобри с почти две минути най-силното си постижение в дисциплината, а времето му го поставя под №5 в най-добрите представяния в маратона за всички времена. Втори остана друг кeниец в лицето на Тимъти Киплагат (39 секеунди изоставане). Киплагат бе тренировъчен партньор на световния рекордьор Келвин Киптум, който загина в катастрофа миналия месец.

Челната тройка бе допълнена от друг кениец - Винсънт Нгетич (2:04:18 часа).

След Кебеде в подреждането при жените се наредиха досегашната рекордьорка Уанджиру (този път с 2:16:14 часа) и друга Етиопка - Амане Шанкуле (2:16:58 часа).