Силното представяне на Нургюл Салимова в Световната купа по шахмат се отрази и на нейното класиране в ранглистата на ФИДЕ. В подреждането на световната федерация 20-годишната българка бележи прогрес и стигна до рекордното за кариерата си досега 39-о място при жените.

През август сребърната медалистка бе под №47 с ЕЛО рейтинг от 2403, а сега вече е №39 с ЕЛО от 2424. По този начин тя вече е и българката с най-предно класиране към момента в ранглистата, измествайки Антоанета Стефанова.

Бившата световна шампиона бе №43 в последното подреждане, а сега е №46 с ЕЛО 2410. Лидер е Ифан Хоу (Китай) с 2628.

В ранглистата на рапид шахмат Салимова е №37, Стефанова - №31, а в Топ 100 има и друга българка в лицето на Ива Виденова (№90).

Опитната Стефанова е най-напред и на блиц шахмат, където е №18 в света, а Нургюл се изкачи до №32.

Салимова е втората най-млада състезателка в първите 40 на света. По този показател я изпреварва единствено Бибисара Асаубаева от Казахстан, която е родена през 2004 година. Младата вълна в женския световен шахмат определено е тук, защото отново стане ли дума за тези първи 40 в ранглистата, там фигурират общо шест шахматистки, родени след 2000 година.

Българската звезда е и най-младата от класиралите се до момента за Турнира на претендентките, който ще се състои през април догодина в Торонто (Канада). Победителката от тази надпревара ще си заслужи право да спори за световната титла с шампионката Уенжун Жу.

В мъжката ранглиста Веселин Топалов, който също е бил световен шампион, се намира под №21 - с ЕЛО от 2727.

Лидер там остава Магнус Карлсен (Норвегия) - с рейтинг от 2839.