Младата белгийска звезда в колоезденето - Ремко Евенепул, продължава да изумява с карането си, като завоюва световната титла в индивидуалното бягане по часовник.

Преди дни Евенепул не успя да защити титлата си в общия старт, където на световния връх стъпи Матю ван дер Пул, но пък показа невероятно каране в часовника.

Евенепул измина 47,8 - километровото трасе за 55:19 минути, а с това пренаписа историята, превръщайки се първия белгиец със световна титла в тази дисциплина.

Освен това Евенепул записа името си със златни букви, защото се превърна в най-младия шампион в историята на дисциплината, печелейки на 23 години и 198 дни.

Също така Евенепул е едва вторият колоездач, който успява да спечели световна титла в двете основни дисциплини на шосейното колоездене - общия старт и часовника. До момента това единствено бе правил испанецът Абраам Олано.

На 12 секунди зад Ремко излезе големия майстор на часовника Филипо Гана от Италия, който след титлите си през 2020-а и 2021-а, както и бронза от 2019-а, сега прибави сребърно отличие в колекцията си.

Бронзовият медал днес отиде при Великобритания благодарение на Джошиа Тарлинг, който на 19 години се превърна в най-младия медалист от световни първенства в шосейното колоездене.

Снимка: АР/БТА