Марте Олсбу Ройзеланд безспорно е най-добрата биатлонистка в Пекин след третото си злато и общо четвъртия медал от началото на игрите.

Норвежката спечели и днешното преследване, след като имаше 31 секунди на старта, заработени при триумфа в спринта. Със само една грешка при стрелбата, тя направи почти перфектно състезание и финишира дистанцията от 10 километра за 34:46 минути.

Тя остави на 1:36 минути зад себе си Елвира Йоберг от Швеция, която бе втора в спринта, остана и на второто място днес. Това е с над минута разлика, която шампионката Ройзеланд сложи на своята основна преследвачка.

Така в Пекин тя спечели злато от спринта и преследването, злато от смесената щафета и бронз от индивидуалното. А при предстоящите масов старт и женска щафета, шансовете на Ройзеланд да вземе още отличия и да пише история изглеждат сериозни.

Големият провал днес бе за Доротея Вирер, която стартира трета, но с три грешки в стрелбата и доста слабо бягане, се свлече до шеста позиция.

Впечатляващо преследване направи Тирил Екхоф, която стартира от 11-а позиция и въпреки трите си грешки в стрелбата, с феноменално бягане тя завърши на третата позиция.

По този начин Екхоф донесе втори медал от дисциплината за Норвегия и спечели общо седмия си медал от Олимпиада.

Огромен срив претърпя нейната сънародничка Ингрид Танфреволд, която дълго време се движеше на третата позиця, но просто тялото й блокира. За последната половин обиколка тя бе изпреварена от 11 състезателки и идве се добра до финалната линия, където просто се свлече безпомощно на снега.

Наложи се медицинския екип и няколко нейни колежки да я изнесат от трасето.

Снимка: Getty images

Страхотна възможност за място в масовия старт проспуна нашата Милена Тодорова, която стартира състезанието от 17-о място.

Тя не допусна грешки в първите си две стрелби и се движеше на 10-о място, като в този момент всичко за нея изглеждаше перфектно.

При третата стрелба Тодорова допусна две грешки, а огромния срив и четирите грешки при последната стрелба, пратиха българката на 31-о място.

Така тя няма да успее да вземе участие в масовия старт, където в историята сме имали само една представителка - Екатерина Дафовска през 2006-а.

Снимка: Getty images