Група руски лекоатлети, сред които световните шампиони Мария Ласицкене, Сергей Шубенков и Анжелика Сидорова, съвсем сериозно обмислят възможността да се състезават за други държави.

Сидорова обяви публично намерението си, а Шубенков, Ласицкене и други, които остават неназовани към момента, също попадат в тази група. 

Желанието за смяната на националността е породена от спрения статут на руската федерация, заради който местните спортисти трябва да получават специално разрешение да участват като неутралните представители на големи спортни форуми.

От международната асоциация на лекоатлетическите федерации потвърдиха за подобни намерения, но подчертаха, че не могат да дадат повече информация за смяна на националността. Поне не и докато подобно нещо не бъде официализирано. 

Последните данни сочеха, че руснаците ще могат да продължат да се състезават под неутрален флаг при едно условие - местната федерация да плати глобата си от $5 милиона.

Крайният срок бе 1 юли, но това така и не се случи, а сумата вече е по-голяма - $6.31 милиона. 

Ласицекене е трикратна световна шампионка в скока на всичоина, Шубенков има една световна титла на 110 метра с препятствия, a Сидорова има титла на планетата в овчарския скок от миналата година.