Нургюл Салимова допусна втора загуба в Турнира на претендентките за световната титла по шахмат.

В шестия кръг на надпреварата, българката отстъпи на рускинята Александра Горячкина. Това е същата опонентка, която победи Нургюл на финала на Световната купа в Баку миналия август.

Горячкина, която е №3 в световната ранглиста водеше партията през цялото време, като след 60 ходина Нургюл Салимова бе принудена да се откаже.

Така след шест кръг нашата представителка има актив от 2,5 точки след една победа, две ремита и две поражения. Това й отрежда петото място в класирането.

В утрешния седми кръг Нургюл ще играе с черните фигури срещу другата рускиня в турнира - Катерина Лагно, която подобно на българката има само един успех в Торонто.

С мача между Нургюл и Лагно ще приключи първото завъртане на турнира, като осемте участнички ще са играли срещу всяка една от своите съпернички.

Кръговете в Торонто са общо 14, като завършилата на първо място участничка ще получи правото да се бори за световната титла по шахмат срещу Цзю Вънцзюн. Към момента лидер с 4,5 тточки е китайката Тан Чжони, която е в серия от три поредни победи.