Ски бегачите на Русия са тоталните господари на олимпийската щафета.

След вчерашния триумф в дамската щафета, днес и мъжете отвяха конкуренцията на 4х10 километра.

В състав Александър Червоткин, Александър Болшунов, Денис Спицов и Сергей Устюгов, руснаците завършиха за 1:54:50.7 часа, като оставиха преследвачите си на 1:07 минути зад себе си.

Това бе първа титла в мъжката щафета за Русия в постсъветската ера, а за СССР последният трофей в тази дисцплина бе преди 42 години през 1980-а.

Така след две поредни втори места, Русия доминираше тотално днес, като още на първия пост Червоткин отвори разлика от 30 секунди, която олимпийският шампион в скиатлона Александър Болшунов увеличи.

Някъде още около края на втория пост стана ясно, че просто днес няма да има кой да догони руснаците и в рамките на два дни страната ще спечели и двете щафети.

А с общо шестия си медал за изминалите осем дисциплини, поне към момента Русия е най-успешната нация в ски бягането в Пекин.

Снимка: Getty images

На второ място останаха норвежците, които не успяха да защитят златото си от Пьончан преди четири години.

След като вчера дамите не успяха да грабнат никакъв медал, то денс мъжете бяха крайно разочаровани от класирането си. На финала те не празнуваха, а изглеждаха така като след тежък провал.

Основна роля за среброто имаше Йоханес Клаебо, който в последните три километра успя да отвори разлика над френската щафета.

На коренно разлинич полюс на настроенията бяха французите, които за трета поредна Олимпиада спечелиха бронз в тази дисциплина. Радост, сълзи и истински емоции на фона на нервните норвежци.

На четвъртото място се нареди отборът на Швеция, който в началото на четвъртия пост бе в спора за медалите, но в крайна сметка сериозно изостана от Норвегия и Франция.

Снимка: Getty images