Война САЩ - Русия, за щастие само с думи и на спортна тематика, се разгаря след решението на Спортния арбитражен съд в Лозана да не накаже Камила Валиева.

Фигуристката ще се състезава на 15 и 17 февруари в търсене на златен медал от Олимпиадата в Пекин, независимо от наличието на забранена субстанция в нейна допинг проба, дадена през декември миналата година.

Олимпийският и параолимпийският комитет на САЩ излезе с официална декларация не повече от час, след като бе оповестено решението на КАС.

"Разочаровани сме от посланието, което това решение отправя - се казва в обръщението. - Отговорност на всички в олимпийското движение е да защитим почтеността на спорта и да изискваме спортистите, треньорите и всички останали да поддържат най-високи стандарти.

Състезателите трябва да знаят, че ще има честна надпревара. За съжаление, днес това право им бе отнето. Това е поредната страница от системното и всеобхватно незачитане на чистия спорт от страна на Русия.

Знаем, че случаят още не е приключен и призоваваме цялото олимпийско движение да продължи да се бори за чист спорт от името на всички атлети по света."

Реакциите в Русия, естествено, са на другия полюс.

"Това е победа на справедливостта след една провокация, която започна срещу Камила още през миналото лято", коментира Ирина Винер, председател на федерацията по гимнастика в страната.