Лука Бресел е сензационният нов световен шампион по снукър, след като победи на финала един от асовете в този спорт Марк Селби с 18-15.

Така една от спортните приказки на годината е завършена - белгиецът Бресел шокира света като елиминира Рони О`Съливън по пътя си към финала, а там също не се виждаше как ще бие четирикратния шампион Селби.

Но с шест поредни спечелени фрейма в понеделник следобед, той отвори аванс от 15-10 и не го изпусна до победата.

Наградата за човека, наречен "сензация за един ден" след победата му над Ракетата, е 500 000 английски лири, но и световна слава. Вече е №2 в ранглистата след О`Съливън, но мнозина не очакват това да продължи дълго.

Той става и първият човек от Европа (извън Великобритания), спечелил световната титла.

Още по-невероятно и като в приказка звучи, че преди турнира ставките за титла на Лука бяха 5001:1, което на практика означаваше, че той няма никакви шансове.

Белгиецът написа история за първи път в прочутата зала "Крусибъл" в Шефийлд преди 11 години, когато стана най-младият играч, взел участие в световен шампионат. Тогава бе на 17 години и 45 дни.

Но, и това прави титлата му още по-куриозна и изненадваща, никога в кариерата си Бресел не бе печелил дори един мач на този форум, до преди изданието от 2023-а. Нито веднъж!

В разгара на надпреварата в последните две седмици получи прякор Белгийския куршум, но истината е, че никой не очакваше да прониже в сърцата Рони и Селби - двама от големите, ако не и най-големите фаворити за титлата.