Олимпийските комитети на петте страни от Северна Европа - Финландия, Швеция, Норвегия, Дания и Исландия, излязоха с общо позиция по темата с евентуалното допускане на руски и беларуски атлети на Олимпиадата в Париж.

Всички те призоваха, че сега не е точният момент да бъде обсъждан подобен ход.

Именно потенциалното допускане на атлети от двете страни, макар и под неутрален факт, е основна темата около Олимпиадата в последните седмици, а реакциите по темата са разнопосочни.

От заплахите за бойкот на Украйна, през съгласието с МОК от страна на френските организатори, до общата позиция на северните страни. Против допускането на атлети от Русия и Беларус застанаха Олимпийските комитети на Полша, Лативя, Литва и Естония.

В позицията на северните нации се казва, че те искат да засвидетелстват подкрепата си към украинския народ, заради което няма как да одобрят участието на руснаци на игрите в Париж.

"Войната в Украйна не е приключила, защо тогава да обсъждаме падане на санкции и завръщане на тези спортисти. Просто сега не е най-подходящото време", се казва в позицията.

Преди дни Украйна пък призова всички европейски страни да заемат ясна позиция по случая, но на този етап подкрепата от най-големите нации на Западна Европа липсва.

Идеята на МОК е, че Русия и Беларус няма как да бъдат част от Олимпиадата, но отделни атлети ще могат да участват под неутрален флаг, ако успеят да покрият нужните нормативи, а и освен това заемат публична позиция против войната.