Световният шампион по шахмат Магнус Карлсен взе отношение около горещата тема в световния спорт - дали да се позволи участието на спортисти от Русия и Беларус на Олимпийските игри в Париж догодина.

Към момента официално решение все още няма, но от МОК дадоха сигнали, че няма да има забрана. Плановете са руснаци и беларуси да могат да се състезават, но само ако не подкрепят войната срещу Украйна, както и да бъдат под неутрален флаг. Това пък доведе до заплахи за бойкот на игрите от поне 15 държави.

Норвежецът Карлсен също бе категоричен, че си е променил мнението и вече е твърдо "за" санкции:

"Смятам, че с всеки изминал ден, в който двете страни воюват, ситуацията се променя. Преди бях привърженик на това да се премислят добре евентуални санкции и да не се ограничава правото на спортистите да се състезават. Постепенно обаче осъзнах, че това не е правилно. Тази война продължава вече почти една година и съм все по-убеден, че руснаци и беларуси трябва да бъдат изхвърлени от световния спорт и олимпийските игри. Но това, за жалост, не зависи от мен", коментира пред VG Магнус Карлсен.

По-рано той доказа думите си и на практика, като отказа да се изправи в защита на титлата си срещу руснака Ян Непомнящи, който спечели турнира на претендентите.

Така новият световен шампион по шахмат ще стане ясен след сблъсък между Непомнящи и китаеца Дин Линжън през април.