Европейският шампион Карлос Насар се поклони пред българската публика, след като спечели безапелационно титлата в категория до 89 кг на първенството по вдигане на тежести в София.

"Тази титла е българска - за всички вас. Благодаря на всеки, който дойде да ме уважи в залата залата - каза емоционално щангистът ни. - Титлата е за всички българи. Вие вдигахте тези тежести. Аз съм горд българин и ще продължавам да го доказвам. Обичам ви!".

Насар направи поклон към всяка част от залата преди награждаването, на което се появи в стилна българска носия.

19-годишният звяр в спорта триумфира с двубой от 391 кг, като грабна и златните медали в двете движения. В изхвърлянето българският състезател го направи и с нов световен рекорд за юноши - 176 кг. В изтласкването спечели с 215 кг от втори опит, а до трети, за който бе заявил 224 кг, не се стигна. Така Насар прибавя европейската към световната титла, която вече спечели през 2023-а.

"Можеше и по-добре, но поради крампа в крака реших да не отивам на третия си опит в изтласкването - разкри шампионът. - Определено има още потенциал. Това, че залата се напълни, беше истинската победа. Затова бях така зареден. Това е истинската победа за България. Че толкова много хора дойдоха да гледат българска европейска титла. Това състезание ми стана любимо благодарение на феновете. Усещането е страхотно. Публиката пя заедно с мен и това трябваше да се случи за българския народ".

Карлос обяви и амбициите си за 2024 година, които отговарят на постигнатото дотук от него:

"Да участвам на всички състезания и навсякъде - златни медали. Не спираме тренировки. Дори другата седмица отново съм на състезание. Не съм забравил целта си, а именно - Олимпийските игри в Париж. И ще я гоня докрай."

Титлата на Насар е общо четвърта за България на Европейското първенство в София. Преди това триумфираха Ангел Русев (кат. до 55 кг), Габриел Маринов (кат. до 61 кг) и Божидар Андреев (до 73 кг). Иван Димов завоюва сребърен медал в кат. до 61 кг., а Джан Зарков - бронз до 55 кг.

На 19 февруари от 14 часа в състезанието за медалите в категория до 102 кг при мъжете влиза Васил Маринов. От 17 часа стартира битката за титлата в категория до 109 кг при мъжете с участието на Христо Христов.

На 20 февруари от 13 часа е състезанието в категория над 87 кг при жените с участието на Джесика Иванова.