От 11 до 13-ти юни Варна се присъединява към голямо семейство на шампионската лига по ветроходство. В световен план това е инициатива на ISLA (INTERNATIONAL SAILING LEAGUE ASSOCIATION), целяща популяризирането, развитието и успеха на ветроходството като националната лига. Форматът включва 20 страни участници, 300 клуба, над 3 000 ветроходци и повече от 100 проведени състезания в Европа през 2020.

Наред с България, част от лигата са страни като САЩ, Швейцария, Великобритания, Русия, Белгия, Финландия и други.

Организатор на престижната надпревара в България е BORA Sailing, в партньорство с ЛЗ Яхтинг 1991 и СК Ултрамарин, публиката ще може да наблюдава състезанието от зоната за отдих на Морска гара-Варна през целия следващ уикенд.

Състезанието е изключително оспорвано и атрактивно както за участие, така и за наблюдение. Ветроходците ще се състезават с еднотипни лодки, в два състезателни дни и се очаква да проведат над 20 гонки. Интересното при този тип надпревари е, че за разлика от големите регати с килови яхти например, където се взимат предвид коефициенти и разликата в яхтите оказва неминуемо влияние върху резултата, тук екипажите сменят лодката на всяка гонка, което превръща крайното класиране в резултат единствено е спортните им умения.

Състезанието ще бъде клубове срещу клубове - Fleet race с 4 еднотипни лодки SB20. Победителят в BORA Sailing Championship 11-13 Юни Варна'2021, печели участие в EUROSAF Club Sailing Championship 2021, което ще се проведе на 26-29.08.2021 във Виена (Австрия). Организаторите планират още две събития, а именно състезание между 11.09 - 12.09 в Поморие и още едно в Язовир Искър през Октомври, победителите от трите събития тази година ще решат кои два КЛУБА да отидат на квалификации на Sailing Champions League (SCL) през 2022.