Играта шахмат може да практикува всеки.

Нужно е да имаш дъската с черни и бели квадрати, всички 32 фигури - по 16 черни и бели, и да харесваш състезанието в надхитряне, мислене и предвиждане на ходовете на съперника.

Историята на този спорт обаче е много повече от местенето на точната пешка или решителния заход с офицера по диагоналите. Политика, вражди, легендарни личности...

Често се спори, както е във всеки спорт, кой е най-великият шахматен дуел в историята.

Толкова много паметни битки има, че отговорът е труден и - често - нееднозначен.

Но напоследък в няколко класации за десетте най-завършени, зрелищни и едновременно с това изчистени от грешки партии, на първо място застава една.

Веселин Топалов - Гари Каспаров, Вайк ан Зее, 1999 г.

Да, според сайта www.chess.com, това е най-добрата индивидуална игра в историята. В анотацията за нея на специализираната платформа пише:

"Въпреки че загуби историческата си среща с компютъра Deep Blue две години по-рано, Гари Каспаров е в пиков момент от кариерата си. През 1999-а той печелеше турнири с голяма преднина, достигайки ЕЛО рейтинг от 2851 - най-висок за него. Тази партия обаче е неговият неоспорим шедьовър, като играта е брилянтна и от съперника му Топалов.

Тактическите подходи се сменят няколко пъти, а преследването на царя продължава от край до край на дъската. Трудно е да си представим по-добра игра."

Топалов - Каспаров, колко битки имаха двамата през годините...

Каспаров печели партията в 44 хода, но се смята, че Топалов е изиграл велик мач с черните срещу най-добрия в онзи момент.

Сред останалите 10 в тази класация винаги присъства и друг шедьовър на Каспаров - 16-ата партия от мача за титлата срещу Анатолий Карпов през 1985-а.

Тогава, при равенство до момента, Гари наняса удар с черните, като принуждава съперника да се откаже в 37 хода. Това се оказва решаващо за титлата, спечелена от Каспаров само 8 месеца след първата им среща, когато Карпов удържа върха в друг епичен пряк дуел. Съперничеството между Каспаров и Карпов е една от великите истории в шахмата.

Предисторията в него е, че през 1975 г. Карпов, едва на 24 години, отива за мач срещу Боби Фишер в Манила. Световният шампион, ексцентрик и изключителен новатор в играта, е взел титлата от Борис Спаски през 1972 г., което е прието като "кощунство" в СССР. Там играта се смята за "своя", а честта титлата да е за Съюза - за такава по право.

Карпов трябва да детронира Фишер, но мачове няма. Боби отказва да играе, като в основата на бойкота му са две неща. Западната преса подема тезата за бойкот срещу СССР, но всъщност Фишер е много далеч от политиката.

Фишер срещу Михаил Тал, един от Световните шампиони след Втората световна война.

Той иска форматът на мачовете за Световна титла да се промени. Тогава регламентът е шампион да стане този, който е стигнал до 12.5 точки. Американецът печели срещу Спаски, след като повежда и после играе за ремита. И именно след тези двубои настоява, че това убива идеята за победи в шахмата. Той иска форматът да е: Шампион става този, който първи спечели 10 победи в мача, без да се броят ремитата. При 9:9 титлата остава за шампиона.

На специално заседание в Ница през 1974-а, бордът на световния шахмат приема исканията на Фишер в първата част, но без условието за 9:9 и титлата да се запази с равенство. Боби отказва да играе срещу Карпов заради това, но и по финансови причини (и те не са второстепенни).

Така младият Карпов става шампион без игра. Цели 10 години никой не може да го детронира, преди да дойдат двата поредни претендентски мача с Каспаров. Първият е спечелен през 1984-а, но през 1985-а младият, агресивен, рисков играч и суперталант Гари, взима титлата.

Каспаров - Карпов, вече през 1990-а.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Срещите им са световна атракция. Първата е най-дългата в историята на този спорт.

Тя започна на 10 септември 1984 г. и завършва на 15 февруари 1985 г., като се изиграват 48 партии, а резултатът е едва 5:3 за Карпов! Той повежда с 5:0, но младокът се възстановява след серия скучни ремита. През февруари 1985-а президентът на ФИДЕ Флоренсио Кампоманес прекратява срещата и обявява, че няма шампион. Спорно, но и облекчаващо за милионите, които са уморени след 5 месеца следене на двубой, който се движи с темповете на костенурка.

Каспаров е бесен и обявява, че чиновниците на СССР са се намесили, помагайки на Карпов в трудната ситуация. "В онзи ден започна политическата ми кариера", казва днес Гари, който се превърна в нещо като знаме срещу закостенялата система в Съюза. А в шахмата донесе промени, които раздвижиха статуквото.

Всъщност, и този имидж до голяма степен е маркетингов ход. Не е тайна, че във времето, когато СССР и светът се делят на "карповци" и "каспаровци" - едва ли не, за и против системата, един от най-близките хора на Гари е Александър Яковлев, който е генсек на ЦК на КПСС и дясна ръка на Горбачов. Просто още тогава се мисли за това съперничество за нещо, което с десетилетия ще бъде лицето на спорта. Меси и Роналдо, нали се сещате...

През ноември 1985-а Каспаров печели новия мач и става шампион. Той е и шахматистът, задържал се най-дълго общо на върха в спорта, като е там цели 255 месеца.

Карпов е втори - 102 месеца. Но ако Магнус Карлсен спечели срещу Фабиано Каруана своя мач, който вече върви, ще изпревари Карпов на позиция №2.

Карпов срещу Корчной в една от поредните защити на титлата на големия гросмайстор.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Битките на Карпов и Каспаров са легендарни. През годините те бяха стотици, а през 2009-а двамата приеха да "преиграят" паметните мачове от 1984 и 1985 г., като над 10 милиона гледаха онлайн стриймовете на партиите им във Валенсия.

Първите петима Световни шампиони в историята на спорта (след появата на организация в него) държат титлата за общо 60 години!

Имената им са Вилхелм Щайниц (Австро-Унгария, после САЩ, 1886-1894 г.), Емануел Ласкер (Германия, 1894-1921 г.), Хоре Раул Капабланка (Куба, 1921-1927 г.), Александър Алехин (Франция, всъщност е белогвардейски емигрант от Русия, 1927-1935 г. и 1937-1946 г. г.), и Мак Еве (Холандия, 1935-1937 г.).

Съветският съюз държи Светия граал в шахмата от 1948 г. до появата на феномена Фишер през 1972-ра. Михаил Ботвиник, Василий Смислов, Михаил Тал, Тигран Петросян и Борис Спаский не дават титлата да напусне Съюза след Втората световна война.

Американецът Фишер става шампион на 29 години, но след това не проявява интерес да царува дълго.

Отказът му срещу Карпов отваря вратите за ново господство на СССР, като през 1993-а срещу името на шампиона (Каспаров тогава), вече пише Русия. Тогава идва и Разделението в шахмата - нова политическа битка, с каквито е изпълнена историята на спорта.

Шахмат се играе и по време на Втората световна война, като Германия е една от страните, където спортът е издигнат на пиедестал.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Преди мача за титлата между шампиона Каспаров и претендента Найджъл Шорт (Великобритания), двамата решават да се отделят от официалната федерация FIDE, обвинявайки нейните шефове в корупция. Каспаров печели и се обявява за шампион, но за първенец на официалната асоциация е признат Карпов. Така... имаме двама шампиони. Опитите за обединение на титлата не сполучват чак до 2006-а, когато Веселин Топалов (шампион на FIDE) игра с Владимир Крамник, детронирал Каспаров през 2000-а година.

Точно Крамник завършва Съветската епоха, продължила от 1948 г. до 2006 г., в която само за три години титлата не е в представител на СССР или Русия (Фишер в началото на 70-те). Тоест - едната е, другата не е...

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Индиецът Вишванатан Ананд е паралелният шампион на FIDE, след което идва ред на Руслан Пономарьов (Украйна), Рустам Касимджанов (Узбекистан), за да стигнем до Световното първенство през 2005 г., когато Веселин Топалов донесе един от най-големите успехи в българската спортна история.

Тогава той спечели турнира в Сан Луис, Аржентина, състезавайки се с още 7 претенденти.

Сега титлата отново е една, ще спорят за нея Карлсен, който надмина по ЕЛО дори Каспаров и Фишер, и Фабиано Каруана.

Норвежецът е на път да стане легенда в играта, а според мнозина (включително Карпов и Каспаров), може да се окаже и най-добрият в историята.