"България вече постави рекорд", заяви президентът на Европейската федерация по вдигане на тежести Антонио Конфлити по време на официалното откриване на Европейското първенство, на което "Арена София" е домакин.

"България има 12 олимпийски шампиони по вдигане на тежести. България е страна с традиции във вдигането на тежести. И ние сме много щастливи след 19 години да се върнем тук, защото България е наш дом. Благодаря ви много за гостоприемството и за страхотната работа, която свършихте. Защото България вече постави рекорд! Само преди 2 дни тук имаше голям концерт. И за 24 часа вече имаме тази фантастична и отлично подредена и организирана зала, която през следващите дни ще приеме нашите състезатели", каза президентът на Европейската федерация по вдигане на тежести, който откри първенството. Той подчерта още, че шампионатът е изключително важен, защото е и олимпийска квалификации.

"Изключително горд съм като президент на Българската федерация по вдигане на тежести, че 15 години по-късно България отново е домакин на Европейско първенство в този спорт. България има много голяма традиция във вдигането на тежести, за жалост, в последните години изгубихме фокуса и спортът беше оставен на заден план. Посрещаме над 400 участници от Европа."

В официалното откриване взе участие министърът на младежта и спорта Димитър Илиев.

Във вторник (13 февруари) от 14:00 ч. в битката за отличията в кат. до 55 кг влизат Ангел Русев и Джан Зарков. От 20:00 часа в кат. до 61 кг при мъжете за България ще вдигат Иван Димов и Габриел Маринов.

На 14 февруари от 20 часа стартира битката за медалите в категория до 67 кг при мъжете с участието на Валентин Генчев и Диан Пампорджиев.

На 15 февруари от 17 часа е надпреварата за европейската титла в категория до 64 кг при жените с участието на Галя Шатова. От 20 часа стартира битката за медалите в категория до 73 кг при мъжете, в която ще участва Божидар Андреев.

На 16 февруари от 10 часа в категория до 71 кг при жените (Грепа С) ще вдига Мария-Александра Арнаудова.

На 17 февруари от 10 часа в категория до 76 кг при жените ще участва София Гарсия Стефанова. От 17 часа стартира битката за еропейската титла в категория до 89 кг при мъжете с участието на Карлос Насар.

На 19 февруари от 14 часа в състезанието за медалите в категория до 102 кг при мъжете влиза Васил Маринов. От 17 часа стартира битката за титлата в категория до 109 кг при мъжете с участието на Христо Христов.

На 20 февруари от 13 часа е състезанието в категория над 87 кг при жените с участието на Джесика Иванова.