Шесткратният олимпийски шампион сър Крис Хой обяви, че се бори с тежко заболяване в последната година.

Британската легенда в колоезденето е опитал да запази в тайна това, че е диагностициран с рак, но се е оказало невъзможно и "е принуден да направи това изявление от днес".

47-годишният шотландец спечели по две златни олимпийски отличия от игрите в Атина 2004, Пекин 2008 и Лондон 2012. Той е един от най-титулуваните състезатели в този спорт изобщо.

"Продължавам да работя, да върша ежедневните неща и да живея като преди - изповяда се Хой. - Реших, че няма да допусна тази диагноза да промени всичко това. Имам младо семейство и няма да променя нищо нито за себе си, нито за тях.

Разбира се, новината преди годината дойде като шок за мен. Нямах никакви симптоми на заболяване. Но я приех такава, каквато е.

Исках всичко това да остане личен въпрос и да не се разбира публично. Но съм принуден от обстоятелствата да изляза и да направя това признание."

Смята се, че британски таблоид е намерил новината и е възнамерявал да я публикува в следващите дни, а Хой изпреварва това, като не е искал хората да научат за болестта му от медиите.