Невероятната Микаела Шифрин изравни рекорда за най-много победи при жените в Световната купа по ски-алпийски дисциплини.

Тя спечели гигатнския слалом в словенския курорт Кранска Гора, а за нея това бе победа №82 в Световната купа. Точно толкова има и нейната легендарната сънародничка Линдзи Вон, а от абсолютния рекорд на Ингемар Стенмарк я делят още четири успеха.

27-годишната Шифрин знеше, че е на прага на рекорда, но не трепна. Тя направи две блестящи спускания и с общо време от 1:52.53 минути спечели гигантския слалом.

Шифрин завърши с цели 0.77 секунди пред втората Федерика Бриньоне и с 0.97 секунди пред Лара Гут Бехрами от Швейцария, която остана на тетата позиция.

Блестящата американка даде най-добро време още в първия манш. Тогава тя се спусна за 55.30 секунди, а макар времето й във второто спускане да бе с две секунди по-бавно, то бе достатъчно за убедителната победа.

"Бях толкова нервна. Може би спускането за 82-ата ме изнерви. Не мога да повярвам просто, не мога да повярвам", каза Шифрин, която трудно намери думи след забележителния си успех.

Американката изравни рекордна на Линдзи Вон с 51 победи в дисциплината слалом, 16 в гигантски слалом, 3 в спускането, 5 в супер гигантския слалом, 5 в паралелното спускане и една в комбинацията.

Микаела Шифрин е и убедителен лидер в класирането за Големия кристален глобус със своите 1015 точки, почти почти 400 пред втората Петра Влъхова, която е с 646.

Снимка: Getty images