Лара Гут-Бехрами донесе първо злато на Швейцария в алпийския супергигантски слалом. 30-годишната състезателка е и бивша световна шампионка в дисциплината, но взима първа титла от Олимпиада и за себе си.

А за страната триумфът е огромен - швейцарските ски имаха един сребърен медал в Супер-Г при жените отпреди 34 години в Нагано. Сега взимат злато, а и бронз - спечели го Мишел Гизин.

Гут-Бехрами спечели с време от 1:13.51 минута, изпреварвайки Мирям Пухнер от Австраия с 22 стотни от секундата. Карането на швейцарката бе наречено "красиво" от анализатора и коментатор Линдзи Вон - легенда на алпийските ски.

Шампионката взима втори медал в китайската столица след бронза в гигантския слалом преди четири дни. Тя има и бронз в спускането от Сочи 2014.

За Пухнер това бе първи медал изобщо от голямо състезание. Гизин пък записва нов медал на Олимпиада след бронза в алпийската комбинация от Пьончан 2018.

Защитаващата титлата си Естер Ледецка остана на пето място, изоставайки на 43 стотни от секундата след шампионката. Чехкинята грабна сензационно злато преди четири години, но сега чудо нямаше. И все пак - един от феномените в зимните спортове не бе далеч от медал. А преди три дни тя грабна злато в гигантския слалом на сноуборда, показвайки невероятната си универсалност.

Друго голямо събитие от деня бе финиширането на Микаела Шифрин - голямата звезда на алпийските ски.

Тя се провали и не завърши още в първия манш на слалома и в гигантския слалом в Пекин, а днес все пак успя да завърши. Но - едва девета на 79 стотни зад победителката.

"Невероятно постижение, не мога да повярвам, че финиширах", каза усмихната Шифрин, като не стана ясно докъде е истинската позитина емоция и докъде - самоиронията.