Сребърните медалистки от Пьончан Швеция заслужиха олимпийската титла в женската щафета на биатлона от Игрите в Пекин.

Лин Персон, Мона Брорсон, Хана Йоберг и Елвира Йоберг донесоха първи триумф за страната си в тази дисциплина, като завършиха трасето от 4x6 километра за 1:11:03.9 час.

Шведките използваха само шест допълнителни патрона в общо осемте си стрелби и завоюваха третия си олимпийски медал след двата сребърни на Елвира Йоберг от спринта и преследването.

Второто място днес е за Руски олимпийски комитет в състав Ирина Казакевич, Кристина Резцова, Светлана Миронова и Уляна Нигматулина. Те навъртяха една наказателна обиколка и използваха седем допълнителни патрона, но завършиха само на 12 секунди зад победителките.

Бронзът днес е за Германия в състав Ванеса Фойт, Ванеса Хинц, Франсиска Пройс и олимпийската шампионка от индивидуалната дисциплина Денис Херман. Германките свалиха всички мишени на стрелбището и използваха шест допълнителни патрона. Завършиха на 37,4 секунди зад победителките.

Топ 6 допълниха Норвегия, Италия и Франция, а в десетката са още Украйна, Чехия, Австрия и Канада.

Снимка: Getty Images

Българският отбор започна с фантастичен пост на Милена Тодорова, която използва само два допълнителни патрона и предаде на четвърто място. След това обаче Мария Здравкова навъртя наказателна обиколка и свлече класирането ни. Последва пост на Лора Христова, която стреля с два допълнителни патрона, но за жалост беше достигната от лидерите и съответно Даниела Кадева нямаше щастието да се включи в състезанието.

Така официалният резултат на България е 18-о място, като зад нашите останаха само отборите на Словакия и Швейцария.