Огромен скандал даде старт на деня в Анхолц, където върви Световното първенство по биатлон. По-късно днес са женската и мъжката щафета, но руският отбор, а и останалите състезатели, бяха шокирано от случилото се рано сутринта.

В 6 ч полицаи нахлуха в стаята на руските биатлонисти Евгений Гараничев и Александър Логинов в хотела на отбора край комплекса в Анхолц. Самият Логинов разказа за случилото се пред телевизионния канал Матч Тв, който излъчва състезанията за Русия.

"Спяхме в стаята, когато те влязоха, без да почукат или искат разрешение - разкри биатлонистът. - Взеха ни пушките и ги отделиха настрани, след това започнаха да ровят в моите вещи. Не пипаха тези на Евгений, интересуваха ги само моите неща.

Мениджърът на отбора ни Екатерина дойде, за да помогне с превод и някаква комуникация. Взеха ми телефона и компютъра, което е скандално. Живеем в 2020-а, могат да копират каквато искат информация, но не и да ми взимат лични вещи. Нищо не са ми казвали, нито пък съм обвинен в някакво нарушение."

Президентът на Руската федерация по биатлон Владимир Драчов, обясни своето разбиране за ситуацията:

"Поредното шоу, вече става обичайно. Идват рано сутринта, събуждат целия отбор, вдигат всички на крака... Отборът, естествено, е сериозно притеснен. Заявката за тази проверка идва от Световната централа (IBU).

Казали са - идете и проверете защо Логинов е в отбора на първенството. Той е имал допинг случай преди, може да го направи пак... Три години Александър живее в този цирк, постоянно под напрежение и проверяван по такива начини."

Полицията обяви, че ще върне устройствата (телефон и компютър) на Логинов, когато ги провери. Не е ясно за какво точно, но се смята, че се търси връзка между състезателя, уличаван с допинг през 2013-а, и разкритието от преди няколко дни, че с руския отбор има човек с акредитация на украинската федерация (Александър Касперович).

Съмненията са, че той може да е с тима като доставчик на забранени стимуланти, защото не е заявен предварително в квотата. Руснаците обясниха, че Касперович е дългогодишен приятел на шефа на украинската федерация и затова е подал документите през нея. Не е ясно каква връзка се търси точно с Логинов, но по традиция в последните години той е най-проверяваният руски биатлонист.

Как ще стартират руснаците в мъжката щафета след случилото се, още не е ясно. Състезанието е днес следобед.