Със скандали, разменени обвинения и култово изказване на най-голямата звезда при жените тръгнаха алпийските ски в Пекин 2022.

Още рано в съботния ден норвежкият ас Киетил Янсруд изригна срещу организаторите и директора на FIS Маркус Валднер, който е и наблюдател на състезанията в Китай.

Причината бе, че в последната трета тренировка за спускането, трима от водещите състезатели бяха допуснати да минат по трасето, след което то бе затворено и тренировката бе отменена.

Силният вятър отвяваше предпазните ограждения и паната край трасето, така че решението изглеждаше логично.

Гневът на носителя на пет олимпийски медала Янсруд обаче бе, задето Матиас Майер, Кристоф Инерхофер и Александър Аамод Килде бяха допуснати да тестват пистата, преди спирането на старта. Това са трима от петимата фаворити за златото, като Киетил също е сред тях.

"Това не е ОК, никак не е ОК - нареждаше пред норвежките репортери той. - Маркус е диктатор. Това решение е на диктатор. Ще има голямо значение кой се спусна днес и кой не успя. Ограбиха ни от възможността да сме равнопоставени преди състезанието в неделя."

В същото време Микаела Шифрин, вероятно най-голямата звезда в ските на игрите, също забърка скандал с изказването си, след като опита пистата.

"Ще трябва да се помолим добре и после да караме със стиснати палци - опита да се шегува американката. - Това е едно от най-стръмните трасета, а мястото е открито и вятърът е ужасно силен. Според мен някой ще бъде издухан от пистата в планината. Дано не съм аз...

Да караш ски с такава скорост и да те духа такъв ураганен вятър е много опасно. За нас не е особено приятно да бъдем изправени пред най-важните състезания в кариерите ни, а резултатите да зависят толкова много от природните условия".