Скандалният американец Ханс Нийман обяви премия на името на Веселин Топалов в социалните мрежи. Гросмайсторът, прочул се като обвинен в измама от Магнус Карлсен, е готов да даде 10 000 долара, като е кръстил бонуса на световния шампион от България.

Новината е на специализирания сайт ekspresso.bg.

Сумата ще получи този, който представи доказателства за измамите, с които си е служил руснакът Владимир Крамник по време на Мача за световната титла през 2006 година в столицата на Калмикия Елиста.

Тогава гръмна скандалът, наречен "Тоалетната война" заради съмненията за нечестна игра на претендента Крамник. Българският отбор засече на записите от стаята за почивка безпрецедентен брой посещения на руснака в тоалетната.

Първо Крамник отказа да играе, после се върна в мача, но съмненията за измама така и останаха.

И Топалов загуби битката за световната титла.

"Надявам се един ден всичко, което се случи преди 16 години в Елиста, да излезе наяве", сподели пред ekspresso.bg мениджърът на Топалов - Силвио Данаилов.

Защо сега Нийман е решил да дава такава премия, а и защо я кръщава на името на Топалов?

Историята на неговата скандална слава в шахмата е кратка, тя започна преди година именно със среща онлайн между него и Крамник в платформата chess.com. Американецът печели с черните фигури и разочарованият руснак се предава демонстративно във втората, като протест срещу нечестна игра от страна на Нийман.

По подобен начин постъпи Карлсен, който директно обвини Ханс в измама и платформата chess.com закри акунта на американеца.

Скандалът продължи със съдебни дела, като искът за клевета на Нийман стигна 100 милиона долара. Но двамата се разбраха извънсъдебно и сложиха край на скандала.

Сега американецът изглежда се е сетил за първоизточника на лошата си слава и се връща към един друг, позабравен скандал в шахмата, за да уличи Крамник.

Макар и с 16 години закъснение.