Спасителната акция на жестокия планински връх К2, която цели спасяването на трима изгубени алпинисти, бе временно прекратена, след като не донесе успех.

Вчера два хеликоптера и шерпи издирваха Джон Снори (Исландия), Хуан Пабло Мори (Чили) и Али Садпара (Пакистан), които вече близо 2 дни са в неизвестност.

Спасителната акция започна часове, след като бе потвърдена смъртта на българския алпинист Атанас Скатов. Той стана поредната зимна жертва на безмилостния връх в Хималаите.

Следите на тримата алпинисти се губят в четвъртък след полунощ и засега няма информация дали акцията ще бъде подновена. Едно е ясно - надеждата за откриването им живи вече е съвсем нищожна.

Припомняме, че Али все пак е изкачил върха, подал е сигнал оттам, с което става първият пакистанец, стигнал до горе и през лятото, и през зимата.

И без това той е митична фигура в страната, нещо като национален герой.

Пилотите на хеликоптерите, които ги търсят, са инструктирани да летят възможно най-високо, като се предполага, че няма как алпинистите да са успели да слязат под 7000 метра и да не установят връзка.