"Тур дьо Франс" 2023 продължава да затвърждава впечатлението, че е може би най-зрелищният в новата история на колоезденето.

Вече над двете седмици, изпълнение с битки, обрати и много изненади, бяха допълнени от победа на откъсването в един специализиран спринтьорски етап.

Здравите и мощни момчета в колоната, които всички наричаме "спринтьори", няколко дни се мъчеха из планините, за да дочакат този 18-и етап, в който отново останаха с празни ръце. Това бе предпследния им шанс за победа преди финала в Париж, като те не успяха да го използват.

А причината е, че откъсването ги излъга. Нещо, което е адски нетипично за подобен равен етап, в който дори нямаше огромни разлики.

Каспер Асгрен, Виктор Кампенартс, Паскал Еенкхорн и Йонас Абрахамсен се откъснаха доста рано в етапа и сякаш бе въпрос на време групата да ги достигне, както обикновено се случва в този тип етапи.

И в последните километри секундите разлика намаляваха драстично, групата се приближаваше, но и четиримата отпред не се предаваха. Всичко щеше да се решава в последните метри, а в крайна сметка може би 2-3 секунди не стигнаха на спринтьорите да се включват в битката за етапната победа.

Тя бе за откъсването, като от четиримата най-добър бе датчанинът Каспер Асгрен, който постигна първата си победа в някоя от големите обиколки.

Иначе в подобен етап напълно според очаквания размествания в генералното класиране нямаше, като Йонас Вингегор направи поредната крачка към голямата етапа.

При оставащи два състезателни етапа, той има внушителни 7:35 минути преднина пред Тадей Погачар.

Снимка: АР/БТА