Председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова вярва, че българските спортисти дадат максимума от себе си на предстоящата Зимна олимпиада в Пекин.

Игрите в китайската столица ще се състоят от 4 до 20 февруари.

"Нека не натоварваме предварително нашите олимпийци с прогнози и очаквания. Помните какво се случи в Токио и как въпреки негативните подмятания на изпроводяк, българите записаха невероятни успехи в японската столица. Сега за Пекин също имаме своите реални шансове за успех. Например в биатлона - традиционно силен наш спорт, изградил през годините престижна школа. В алпийските ски един български талант в момента прави фурор за Световната купа, в сноуборда и в ски-скока вече десетина година двамата ни представители са непрестанно в световния елит. Без да е навършила 20 години нашата млада звезда във фигурното пързаляне (Александра Фейгин) вече записа престижни класирания на европейската и световна сцена, при това в един от най-популярните спортове...

Нека просто пожелаем от сърце успех на българските олимпийци в Пекин. Вярвам, че те ще носят с гордост родните екипи с герба и ще покажат максимума от своите възможности. Нека ги подкрепим като представители на една силна духовно и физически нация", заяви Костадинова в интервю за сайта на БОК bgolympic.org.

"Нека напомня, че от дебюта си през 1936 година България извървя дълъг път, за да се утвърди сред авторитетните държави в зимните спортове. С успехите досега, с шестте медала - единият от които златен, страната ни може да се гордее с постигнатото в белите олимпийски стартове, в които приоритет е спазването на феърплей и респект към съперника. Нашият отбор за Пекин е сплав както от опитни състезатели, някои от тях заминават на своята четвърта олимпиада, така и от дебютанти, които за първи път ще изпитат вълненията от уникалната атмосфера на игрите.

Искам заедно като нация да ги поздравим и да благодарим на всеки един от тях за извоюваното право да стартира и да мери сили с най-добрите на планетата. Благодарност и за техните треньори, за хората от щабовете и федерациите, за всички спомогнали за класирането на Олимпийски игри. Сам по себе си този факт вече е една съвсем не малка победа", каза още тя.

Зимната Олимпиада идва около половин година след лятната в Токио, която беше преместена с 12 месеца за миналото лято заради пандемията от коронавирус.

"Няма и половин година след края на летните игри и ето, че вече сме на прага на зимната олимпиада в Пекин. На 4 февруари огънят в китайската столица ще озари отново света със символа на най-благородните и популярни състезания в историята на човечеството. Една от най-големите и мощни държави на планетата приема за втори път олимпийците, а Пекин става първият в историята град, домакинствал както на летни, така и на зимни игри.

Целият свят вече от две години е много различен, спортът също. Няма как - трябва да се съобразяваме с новите реалности, важно е, че игрите ще се състоят и младежите от цял свят ще се съберат за поредната си олимпийска среща. Убедена съм, че домакините ще организират всичко перфектно по отношение на съоръжения и логистика. Споделям мнението на президента на МОК Томас Бах, че спортът не бива да се политизира, той е призван да обединява нациите, а не да ги разединява, което е и един от основните олимпийски принципи.

Това ще е първото глобално събитие, което се провежда по план след избухването на пандемията. Светът в момента преминава турбулентен етап от развитието си и точно олимпиадите със своите светли идеали и принципи могат да вдъхнат увереност и надежда на цялото човечество в тези трудни времена. Младите хора, обединени в своите различия, са призвани чрез срещите си в спорта да покажат, че заедно можем да преодолеем несгодите и да вървим към просперитет. Тъй че, да пожелаем успех и паметни мигове за организатори, участници и зрители", каза Костадинова.

Спортистите, обаче, отново ще трябва да се съобразяват с коронавируса и да спазват строги протоколи срещу разпространението на инфекцията.

"За жалост е така и дано е за последно. Виждате как вирусът непрекъснато "атакува" спортисти и състезания, нарушава подготовката и възможностите за изява. Освен това, спортът без зрители е съвсем различен и някак ощетен. Добре че, сега в Пекин надпреварите поне ще бъдат с публика, макар и само от местни хора. Вярвам, че скоро всичко това ще отмине и спортът ще се нормализира. Българският олимпийски комитет отново определи специален "Ковид офицер", който ще бъде през цялото време с делегацията. Благодаря на екипа на БОК, постарал се както винаги да осигури всичко необходимо като условия, транспорт, посрещане, настаняване, медицински грижи и логистика, за да могат българските спортисти да мислят само за успешното си представяне на Олимпиадата", каза Костадинова.

Тя пожела успех на участниците на Олимпиадата и много положителни емоции за зрителите и спортните фенове.

"Желая здраве и хубави дни за участници, гости и организатори на ХХСIV Зимни олимпийски игри. А на зрителите, слушателите и читателите у нас - много приятни вълнения и емоции с изявите на световните спортни звезди и - надяваме се - с успехите на българските олимпийци. На добър час, Пекин 2022!", каза Костадинова.