Световната шампионка по плуване Александра Герасименя е една от много спортни фигури, опълчили се срещу управлението на Александър Лукашенко в Беларус. Протестите срещу режима му в страната не стихват, като Герасименя ги подкрепя от дистанция, защото се страхува от арест при евентуално завръщане в родината си.

Управляващите не се свенят да използват всякакви средства срещу опозицията и всички, които я подкрепят. Потърпевши от това бяха хандбалистите на Витяз (Минск), които бяха изхвърлени от първенството, защото показаха солидарност с баскетболната звезда Елена Левченко. Тя прекара повече от две седмици в ареста именно заради несъгласието си с властта.

"Всички вярваме в победата, вярваме, че всичко това ще свърши добре. Въпросът е единствено колко време ще отнеме. Наясно съм, че в момента не мога да се прибера. Защото ако се върна в Беларус, ще попадна зад решетките. Но вярвам, че след няколко месеца ще бъда у дома", заяви плувкинята, която през август бе част от отвореното писмо на редица местни спортисти, които поискаха анулиране на спечелените от Лукашенко президентски избори.

34-годишната Герасименя има две световни и две европейски титли във визитката си, както и три медала от олимпийски игри - два от Лондон 2012 и един от Рио 2016. През 201 година тя става №1 в света на 100 метра свободен стил, а година по-късно печели златото на световното, но на 50 метра свободен стил. 

Европейските ѝ титли са на 50 метра гръб и 50 метра свободен стил. Тя има общо 35 медала за Беларус от големи първенства.