Скиорката Ева Вукадинова зае 49-о място след първия манш на алпийския слалом на Олимпиадата в Пекин.

Тя финишира за 1:00.71 минути, въпреки че влезе в слалома с предпазна лонгета на ръкавицата на дясната ръка заради пукната костица на дланта. Нищо не отказа българката да се състезава и във втората дисциплина в Китай, след като преди дни тя остана 36-а в гигантския слалом.

Само на 20 години Вукадинова прави отлично впечатление с характера си на нейната първа Олимпиада. Не я спря дори един от най-нелепите и странни инциденти в Пекин. Тя се спусна със стартов номер 66 и изоставаше с 4.33 секунди на последната междинна контрола.

След това Ева изведнъж излезе от релси и пропусна врата, сякаш загубила концентрация.

Оказа се, че няколко врати по-горе на трасето се е появил човек от поддръжката на пистата, напълно нерегламентирано. Това не само попречи и разсея Вукадинова, но и си бе доста опасно при скоростта на скиорката.

Снимка: Getty Images

Тим България подаде апел, той бе уважен и Вукадинова бе върната отново на старта. Тя се спусна за втори път, но видимо бе по-предпазлива и мина с около 2 секунди по-бавна на последната междинна контрола, спрямо времето от първото спускане.

"Имаше човек на трасето, видях го, докато карах. Доста ме разконцентрира. Жалко, защото първото ми спускане бе доста по-сполучливо - коментира Ева. - Трябваше да сляза до долу, да се кача и да се спусна пак... Това подейства и физически, и психически.

Боли ме и контузеното място. Карам с шина, предписаха ми и лекарства. Трябваше да да стартирам, исках да покажа, че българите можем. Мога повече."

Въпреки травмата и инцидента, смелото българско момиче-дебютант все пак успя да завърши първия манш, което не може да се каже за супервездата Микаела Шифрин. Американката допусна грешка на петата врата, опита да я поправи, но две врати по-късно трябваше да напусне надпреварата. Същото се случи и в гигантския слалом преди 2 дни, когато Шифрин отново дори не стигна до втория манш. Пълен провал за считаната за голяма фаворитка Микаела.

Германката Лена Дюр води след първия манш с 52.17 секунди, следвана само на 3 стотни от секундата от Мишел Гизин (Швейцария) и на 12 стотни от шведката Сара Хектор, която спечели олимпийската титла в гигантския слалом.

Снимка: Getty Images