Мерките срещу разпространението на заразата с име Covid-19 са незапомнени като мащаби, а и територии от планетата, които вече обхванаха.

В спорта това е огромен удар по календара, с който отделните игри, както и стотици милиони по света са свикнали от години.

Хаосът в спортна програма е голям, а безпрецедентни решения като спирането на първенството по футбол в Италия, ще останат в историята. Не е ясно нито кога ще се играят мачовете, нито кой ще е обявен за шампион и дали този сезон изобщо ще бъде записан в статистиките. Защото никой не знае колко дълго ще продължи карантината.

Едно е сигурно - специално от гледна точка на спорта, такъв удар по календара, планирането и организирането на събития от глобална значимост и калибър, за толкова дълъг период от време, е нанасян за последен път от Втората световна война.

Написаха го вече в Англия ("Таймс"), където към момента положението е сравнително нормално откъм превантивни мерки, които да ударят по календара. Няма мачове и събития при закрити врати, няма отменени такива.

Снимка: AP/БТА

В Германия положението е сходно, но в Италия, Франция, а вече и Испания, нещата са различни. В Европа вече се усеща голям трус в спортната програма, а той изглежда няма да подмине и Америка - отпадна един от най-големите тенис турнири на всеки сезон - Индиън Уелс.

Само веднъж в историята това състезание е отменяно, и то - чак на полуфиналната фаза. През 1980-а поройни дъждове не спират в продължение на 48 часа и комплексът е наводнен преди да се изиграят решаващите мачове. Турнирът е отменен, шампион не е обявен.

По време на Голямата война, както продължава да бъде наричана, професионалният спорт в огромната си част е с нарушен график, поне в Европа. И все пак, ето няколко примера, че в момента ударът по календара е дори по-лош.

Започваме с Азия, където се оказа и огнището на вируса. Японската Бейзболна лига няма да стартира на 20 март, както бе по програма. Тя е отложена за неопределено време.

Спортът е религия в страната от края на 19-и век до днес, а през Втората световна война лигата не спира, въпреки че се играе от аматьори, които заместват професионалните състезатели. 72-ма от тях загиват във войната.

В Англия първенствата по футбол спират след едва три кръга на сезон 1939-1940 г., след като Хитлер напада Полша на 1 септември 1939-а.

Аргументът: Заплаха от война и пряко нападение, което изключва събирането на големи групи хора на едно място. По-късно повечето млади британци, които са футболисти по това време, са мобилизирани и отиват на война.

За да остане обаче спектакълът за хората, Футболната асоциация прави 7 регионални лиги с местни тимове, като така не се налага да се пътува повече от 50 км за мач на никой отбор. Те са съставени от аматьори, както и от малцината, които не отиват в армията. Играе се на малки стадиони, като 8000 фенове е лимит за посещаемост.

Велики играчи като сър Стенли Метюс са на фронта, но футболни емоции за хората има. Днес в Англия спортът все още си върви нормално, без да е в карантина. Но не се знае докога, тъй като и там случаите на вируса са вече стотици.

Германия през войната също формира регионални лиги, известни като Гау Лиген, където цивилни от местните градове играят срещу отбори на военни формирования, разпределени в района.

Дори през сезон 1943-44 г., в разгара на най-тежките битки от Втората световна война в Европа, сезонът е спрян, но след няколкодневни протести, Третият Райх решава да го поднови. Последният изигран мач е на 23 април 1945 г., седмици преди войната да свърши с капитулация на Германия. В него Байерн бие с 3:2 Мюнхен 1860 в баварската лига.

Днес в страната спортът също си върви по план... засега.

Последният мач преди блокирането на Серия А - Сасуоло и Бреша играха без публика в понеделник вечер (3:0)

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В Италия футболът не спира по време на Втората световна война чак до лятото на 1943 г. Преди това първенствата се провеждат нормално, като шампиони са четири различни отбора - Амброзиона-Интер, Рома, Болоня и Торино. За две години Серия А спира едва в последната фаза на войната, когато реално започва и Италианската кампания - съюзническите армии вече са на нейна територия.

От тогава не е имало случай на повече от два поредни отложени кръга (заради голяма трагедия в страната или атмосферни условия), вече 77 години! Сега са отменени поне следващите три...

Отпадна колоездачното състезание Милано - Сан Ремо, което трябваше да е на 21 март.

Класическият еднодневен пробег, който е една от култовите надпревари в спортния календар и считан за едно от петте фундаментални състезания в този спорт, е бил отменян само два пъти в цялата си 113-годишна история. Познахте - през 1944 и 1945 г., заради Втората световна война...

Тъжният факт, че довечера ще гледаме мач от ранг елиминации в Шампионската лига без публика (Валенсия - Аталанта), а друг такъв предстои следващата седмица (ПСЖ - Дортмунд), е показателен какви са мащабите на случващото се спрямо спортния календар.

И, разбира се, на първо място при взимането на мерки е здравето.

От гледна точка на спорта обаче, цялата година ще е странна. Пролетта вече изглежда различно от нормалния график на събития, а хаосът, който ще дойде и след нея с пренареждане и прекрояване - безпрецедентен в мирно време.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos