Висшата лига и представители на британското правителство ще решават днес има ли основания за затваряне на стадионите в Обединеното кралство за публика. Мярката е предложена като вариант от държавната комисия за справяне с вируса COVID-19. До момента във Великобритания са регистрирани 278 случая.

Висшата лига би искала затварянето на стадионите да е крайна мярка, тъй като е свързана с много тежки финансови удари по голям брой хора.

Стотици хиляди фенове са платили предварително билетите си, а огромен брой от тях пътуват за мачове от други страни. Ще има голям интерес към двубои от ранга на Манчестър Сити - Арсенал в сряда, Евертън - Ливърпул в понеделник, Ливърпул - Челси и т.н. до края на сезона.

Хората са платили хиляди евро/лири/долари за пътуванията си, настаняване и билети за мачовете предварително.

Освен това на срещата ще има и представители на големите медийни компании, платили общо над 5 милиарда паунда за тв правата на състезанието. Според тях мачовете без публика ще имат колосален спад в зрителския интерес и по телевизията.

Въпреки това препоръката е стадионите да бъдат затворени до 1 април. Италия, където вирусът е разпространен в много повече случаи и на по-голяма територия от страната, всички спортни събития ще са без публика поне до 3 април.

Същевременно Формула 1 декларира, че стартът на сезона в Бахрейн също ще мине без зрители.

У нас в неделя правителството нареди затваряне на стадионите, което ще влезе в сила от днес.

Във Висшата лига може да се случи така, че в следващите 20 дни, в които трибуните са празни, Ливърпул да спечели чаканата от 30 г. титла. На тима на Юрген Клоп са нужни 6 т. от оставащите 9 мача, за да е шампион.

И това може да стане пред пусти и тихи трибуни, което няма да е най-добрата реклама на първенството.

Но здравето и предпазните мерки са на първо място.