Ето, че вече сме в края на най-вълнуващия сезон на Интерактив Тенис, който ни направи свидетели на знаменити обрати, изгряха множество нови звезди в небосклона на лигата и се изиграха първокласни сблъсъци, които съвсем заслужено ще получат значимо място в 10 годишната история на ITL.

Финалите през тази година се превърнаха в апогея не само на този сезон, а и на целия упорит труд на организацията през всички тези години. От началото на 2015 година, откакто е "оупън" ерата на ITL, нивото на игра върви стремглаво нагоре, и постоянно има наплив от нови играчи, които влизат с хъс и амбиция за победа.

ITL FINALS се проведоха за 8-ми път, като никога до този момент интересът към тях не е бил толкова голям. Но това всъщност е съвсем очаквана развръзка, защото събитието се превърна в "черешката на тортата" за любителите. Форматът, специалната организация и отразяване, срещите излъчвани и коментирани на живо, статистиката, съдията на корта са онези детайли, които превръщат мачът в истинско тенис събитие, а играчите не просто в победители, а в звезди.

Припомняме ви, че малко преди началото на финалите стана ясно, че една от най-големите звезди на лигата към момента - Матеуш Ейсмонт, се наложи да се откаже от участие, но на негово място влезе достойно представилият се през годината, телевизионен водещ - Петьо Борисов. Отразяванията на част от събитията в неговото предаване направи така, че той отново да преоткрие играта и да намери в себе си онази тръпка, която му се е изплъзвала дълги години.

И въпреки, че влезна като резерва, бе амбициран "Да ги намачка" и ето, че това е факт. Петьо достигна до големия финал с прекрасна игра, която даде своите резултати. С победите си над Константин Янов и Иво Боджаков той успя да си запази място за финалната фаза, като малко не му достигна да хвърли бомбата в групите надделявайки над водача в нея Марк Хаджижеков. Там го очакваше неговия стар познайник Едиз Батран. Това беше четвърта среща помежду им и сякаш Петьо е напипал рецептата, с която да "сготви" опонента си. Без много напрежение за разлика от първите три двубоя, той успя да си подпечата билета за финала. Там го очаква истинско изпитание, изпитание което го противопостави срещу 18 години по-младия от него Светослв Стоичков.

Стоичков за пореден път показа, че обича да бъде притиснат до стената. И той, както Борисов започна трудно участието си във финалите. Започна трудно защото бе решил, че ще влезе в турнира без допълнителна подготовка. И така след последният му мач през октомври, когато загуби на клей срещу Марк Хаджижеков, той се завърна на корта след близо два месеца без да е играл. Съвсем закономерно това нехайно отношение към тениса бе наказано от Едиз Батран, който имаше нужда от подобен импулс, импулс помогнал му да излезе от групата като първи в нея. Но както вече споменахме Светльо обича да е притиснат до стената и ето, че чудото стана. След битката с Еди, той се изправи срещу блестящия Саркис Харалампиев от Бургас.

Двамата вече се бяха срещали на два пъти, като и в двата случая перничанинът излиза краен победител, но след драматични три сетови битки. И макар Саркис да диктуваше темпото почти през целия двубой, отразените 4 мачбола от страна на Стоичков повлияха за крайното 6:7 7:6 10:8 и така записахме нови три тайбрека в статистиката на "Г-н Тайбрек" - Стоичков. Във следващия двубой бе отново бе на път да бъде изхвърлен, но добрия поглед над играта му позволи да се класира след нов трисетов двубой за победа над Мартин Дамянов. След тези колебливи резултати Светльо се натъкна закономерно на най-добрия от другата група, а именно Марк Хаджижеков. Марк започна страхотно, видимо играта му нямаше нищо общо с играта в групите на турнира. Освен това още в началото стана ясно, че Стоичков изпитва затруднения с придвижването на корта заради болка в таза появила се преди двубоя. Всичко вървеше по плана на Марк. След близо час и половина игра, Марк имаше възможността да стигне до своя първи мачбол в срещата. Светльо не само, че го спаси, а го направи по уникален начин, начин за който и колегите му от ATP биха завидели. В разиграване, в което Марк диктуваше топката го прехвърли, но той се върна и я отигра със страхотен хот-дог - уинър!

След това разиграване сакаш той наметна наметалото на супермен и до края на срещата всичко зависеше от неговата игра. Но това нямаше как да стане и с малко доза шанс при отиграванията. Все пак вечерта му принадлежеше и успя да запише най-големия успех до момента, а именно класиране на финал. Така пред него се откри възможността освен да вдигне най-жадувания трофей, но и да го направи с дубъл, завършвайки сезона под номер 1.

Във финалната среща Стоичков успя да се наложи над Петьо Борисов с 6:3, 7:5. Играта им протече спокойно, без инфарктни моменти, и въпреки усилията на Петьо да грабне шампионската купа, може би бе уморен от последните срещи преди финала и не успя да обърне играта в своя полза. Така с много обрати и критични моменти по пътя, Стоичков вдигна шампионската купа.

След триумфа си в ITL Finals 2022 Стоичков си тръгна с голямата награда - тенис почивка за двама от Weekend Tour. Той получи наградата си лично от Ивайло Цанков, изпълнителен директор на Интерактив Тенис и Weekend Tour. Финалистите получиха и ваучери за спортна екипировка на популярна марка за тенис.

След спечелените точки от Финалите той успя направи дубъл, като завоюва и No.1 на Интерактив Тенис за 2022-а. Името му ще бъде записано със златни букви в историята на ИТЛ, защото го направи само с три участия през календарната година. Наградата за най-добрия през годината е едногодишен рекламен договор с компания за хранителна добавки.