Участничката на олимпийския турнир по фигурно пързаляне в Токио 2020 Александра Фейгин ще се включи в представлението върху лед "Лешникотрошачката и двете кралства", което се организира от "София - европейска столица на спорта" и клуб по фигурно пързаляне "Албена Денкова".

Предколедният спектакъл ще се състои в Ледения парк в Княжеска градина в София днес от 19:30 часа. Постановката и хореографията са дело на Ина Лутай, а в шоуто ще участват състезатели от клуба на Албена Денкова, като в главните роли са още Кристина Григорова и Киара Христова.

"От няколко години имам една огромна мечта и тя е да поставя такова ледено шоу и то точно преди Коледа и Нова година. Във Виена и в Москва ледените пързалки се използват и за такъв тип спектакли. Това създава коледно настроение, създава красота. Фондация "София-европейска столица на спорта" са наши приятели и партньори още от 2018 година, когато Саша беше лице на кампанията им. За това сега решихме заедно да направим това шоу. Много набързо, но с огромно вдъхновение. Мисля, че ще се получи много красиво", заяви пред БТА Ина Лутай.

"За мен Лешникотрошачката е най-коледната приказка, най-коледното шоу, което може да се направи. За това реших да го поставя. Тази приказка съдържа в себе си изключително много красота, магия и празнично настроение. Много ми хареса идеята да го поставя на открито, в парка, защото там има коледен дух, има коледно настроение. Нито Кристина Григорова, нито Александра Фейгин ще играят ролята на Лешникотрошачката. Моят прочит е по-близко до приказката на Дисни, която излезе преди няколко години, но съм подходила по по-различен начин. Действието се развива между две кралства - тъмно и светло. Александра е кралицата на Тъмното кралство, а Кристина на Светлото. Смятам, че едно такова амплоа за Александра ще бъде предизвикателство.

Тя самата е по-рязка като темперамент и смятам, че тази роля много ще й подхожда. Кристина е балерина. Ако се занимаваше с балет, тя щеше да е прима на операта. Надявам се това представление да стане традиция, защото хората, особено в България имат нужда от приятни емоции и от красота преди Коледа. Сега това шоу е само 30 минути, но може да се направи час, час и половина, както е стандартно", допълни сестрата на двукратната световна шампионка по фигурно пързаляне Албена Денкова.

През миналата седмица се проведе Държавното първенство, на което Фейгин спечели златен медал при жените, а Кристина Григорова стана втора. При мъжете триумфира Лари Луполоувър.

"Доволна съм от представянето на Фейгин на Държавното първенство. Трудно й е да влезе във форма, но показа някои неща, които ме зарадваха. Имаме още много работа. Има месец и половина до Европейското първенство. До тогава тя трябва да възвърне формата си на 100 процента, за да покаже какво може. Надяваме се, че ще успее. За сега няма да правим промени по съчетанията. Преди шампионата на Стария континент може да участва на състезание в Румъния, но всичко ще зависи от това как ще върви подготовката й", добави Ина Лутай.